Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 15:15 |

Novi zakon o udrugama i fundacijama Brčko distrikta predviđa niz promjena

FENA Saopćenje

BRČKO, 15. rujna (FENA) - Javna rasprava o Nacrtu zakona o udrugama i fundacijama Brčko distrikta BiH nastavljena je danas u Skupštini Brčko distrikta BiH nakon što je prije desetak dana prekinuta iz tehničkih razloga.

Predsjedatelj Zakonodavnog povjerenstva Ljubiša Lukić rekao je da su sudionici rasprave imali pred sobom prednacrt zakona na koji su dali dosta komentara, izvijestili su iz Skupštine Distrikta.

"U međuvremenu su dobili Nacrt zakona o udrugama i fundacijama u koji su ugrađene bar dvije trećine komentara nevladinih organizacija, a sve ono što nije obuhvaćeno Nacrtom zakona zastupnici će, sukladno Poslovniku i Statutu, moći popraviti do njegovog konačnog usvajanja", rekao je Lukić.

Voditelj Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić rekao je da je riječ o potpuno novom zakonu koji treba na nov način urediti pitanja financiranja, sufinanciranja i svih aktivnosti nevladinog sektora u Brčko distriktu i podsjetio da je važeći zakon donesen još 2002. godine.

"Sjedište nevladinih organizacija više neće moći biti na privatnim adresama, morat će se voditi precizna i jasna evidencija članstva i svih nastalih troškova sukladno međunarodnim računovodstvenim standardima", pojasnio je Blažić.

Podsjetio je da se uvodi i nov način sufinanciranja i financiranja projekata NVO sektora od Vlade preko javnog poziva i uz jasne kriterije, kao i da će ti projekti biti praćeni i ocjenjivani kako bi se vidjeli njihovi učinci.

Među novinama je i uvođenje inspektora za nevladin sektor koji će djelovati u okviru Inspektorata Brčko distrikta BiH.

"Sve organizacije i udruge koje ne usklade svoje akte sa Zakonom bit će automatski ugašene u roku od šest mjeseci od stupanja zakona na snagu, a koji će, nadam se, biti usvojen u Skupštini u drugom čitanju", rekao je Blažić.

Blažić je najavio da će u Vladi Brčko distrikta biti donesena odluka o uspostavljanju e-registra nevladinih organizacija za koji već postoje određena softverska rješenja.

"Siguran sam da ćemo, kada sve ovo završimo, biti primjer ne samo u BiH nego i regiji", kazao je Blažić.

Svjetlana Pavlović iz organizacije "Posavina bez mina" kazala je da su nevladine organizacije veoma zainteresirane za usvajanje tog zakona i da je veoma bitno urediti pitanje kako se dodjeljuju potpore.

"Podržavam donošenje ovog zakona. Ima pitanja koja su neprecizna i želim da sve razjasnimo i ustanovimo kako bi znali što nas čeka kada Zakon bude donesen i kada nam dođe inspektor", rekla je Pavlović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta