Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 15:25 |

Turković-Kavalec: OSCE će ostati i dalje važan partner u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupni posjet šeficu Misije OSCE-a u BiH veleposlanicu Kathleen Kavalec.

Tom prilikom ministrica Turković je ukazala na značajnu ulogu koju OSCE ima u BiH i izrazila zahvalnost za doprinos i pomoć našoj zemlji, naročito u reformskim procesima. 

Kavalec je istaknula da će Misija OSCE-a ostati i dalje važan partner u BiH te nastaviti pružati konstruktivnu potporu institucijama BiH u jačanju pravne države, provedbi izbornog procesa i razvoju obrazovanja u BiH. 

Sugovornice su posebnu pozornost tokom razgovora posvetile oblasti obrazovanja i vladavini prava u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je ukazala na dugogodišnje pitanje diskriminacije u obrazovanju povratničke djece u bosanskohercegovačkom entitetu RS, kojima je onemogućeno obrazovanje na bosanskom jeziku, te izučavanje nacionalne grupe predmeta. 

Kavalec je istaknula da se OSCE zalaže za rješavanje tih pitanja, te izrazila nadu da će vlasti što prije ukloniti diskriminaciju iz obrazovnog sustava BiH. Naglasila je, među ostalim, i važnost PISA testiranja, koje predstavlja najveće svjetsko istraživanje u obrazovanju.  

Na sastanku je bilo riječi i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, lokalnim izborima, nužnosti usvajanja Revidirane strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, te obilježavanju 25. obljetnice potpisivanja Dejtonskog sporazuma. 

Istaknuto je da Misija OSCE-a podržava održavanje fer i poštenih izbora, te će Središnje izborno povjerenstvo BiH imati u tom smislu pomoć i potporu kako bi građani na demokratski način ostvarili svoje biračko pravo.

Turković je izvijestila Kavalec da se za lokalne izbore registriralo više od 100.000 bh. državljana za glasovanje iz inozemstva, što pokazuje njihovu želju za sudjelovanjem u demokratskim procesima u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana