Ekonomija     | 16.09.2020. 12:37 |

BH-Gas jedna od rijetkih kompanija koja u punom obimu koristi evropske fondove

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - BH-Gas je jedna od rijetkih kompanija koja u punom obimu koristi evropske fondove u cilju razvoja transportnog sistema, saopćeno je iz te kompanije. 

Na 18. sjednici Državnog odbora za investicije, održanoj 31. augusta, prihvaćena je Aplikacija BH-Gasa za dodjelu Tehničke pomoći u okviru 24. kruga WBIF - Investicionog okvira za zapadni Balkan, uz još jedan projekt iz sektora energije, navedeno je također.

Aplikacija se odnosi na projekt gasovoda Zapadna Interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska, Gasovod Tržac – Bosanska Krupa sa odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu, a tehnička pomoć u iznosu od 1,25 miliona eura bi bila iskorištena za izradu dokumentacije: studija opravdanosti, analiza troškova i dobiti, studija uticaja na okolinu i društvo i idejni projekt. Osim od  institucija Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, aplikacija je podržana i od Evropske banke za obnovu i razvoj.  Od Vlade  Unsko-sanskog kantona je iskazan veliki interes za gasifikaciju tog dijela Federacije.

Projekt Zapadna interkonekcija Bosna i Hercegovina – Hrvatska je sadržan u dokumentima Okvirna energetska strategija BiH do 2035.,  Strateski plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH, Program javnih investicija Fedracije BiH 2020 – 2022., PMI Lista projekata od uzajamnog interesa za zemlje Energetske zajednice, Desetogodišnji plan razvoja Evropske mreže operatora transportnih sistema priprodnog gasa  ENTSOG TYNDP, Nacionalni desetogodišnji plan razvoja gasne mreže Hrvatske - Plinacro TYNDP 2018-2027.

 Konačna odluka o dodjeli WBIF sredstava se očekuje u decembru 2020./januaru 2021. godine te bi u slučaju odobrenja, implementacija počela u julu 2021. godine. Realizacija projekta bi stvorila preduslove za korištenje prirodnog gasa kako u industriji tako i u drugim sektorima potrošnje na području Unsko-sanskog kantona, uz ispunjenje ciljeva zaštite životne sredine.

Ova aplikacija je nastavak dobre prakse BH-Gasa da maksimalno koristi raspoložive evropske i druge fondove u svrhu razvoja projekata razvoja gasne transportne mreže Federacije BiH/BiH.

Kompanija podsjeća da se grant novcem EU finansira izrada Idejnog projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska, a da se u isto vrijeme Studija izvodljivosti i Studija uticaja na okolinu za drušvo finansiraju grant sredstvima USAID-a.

 

 

 
 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti