Bosna i Hercegovina     | 16.09.2020. 13:17 |

Western Balkans Fund pomaže razvoj kapaciteta regionalnih nevladinih organizacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) -  Centar za sigurnosne studije saopćio je danas da savremeni organizovani kriminal predstavlja jedan od najupečatljivijih oblika ugrožavanja sigurnosti država i običnih građana.

U saopćenju se navodi da, osim što se negativno odražava na političke i ekonomske procese unutar jednog društva, ali i na globalnu ekonomiju, organizovani kriminal podriva vladavinu prava, te povjerenje građana u sposobnost agencija za provođenje zakona da im osiguraju zaštitu.

Prema procjenama EUROPOL-a, na evropskom tlu je aktivno oko 5.000 organizovanih kriminalnih skupina, dok se smatra da je godišnji promet narkoticima samo u zemljama članicama EU između 30 i 40 milijardi eura.

- Jedan od puteva droge do tog bogatog tržišta ide takozvanom  „Balkanskom rutom“ na kojoj se nalazi i regija zapadnog Balkana. Osim toga, ta regija postaje i sve značajniji proizvođač narkotika, u prvom redu kanabisa, a njeni kriminalci sve više umreženi i uključeni u transnacionalne kriminalne aktivnosti – navode iz Centra za sigurnosne studije.

Dodaju kako se čini „da ugovorne strane regije zapadnog Balkana ne pokazuju dovoljnu volju i snagu da problem organizovanog kriminala stave pod adekvatnu kontrolu“.

- Na to ukazuju izvještaji institucija međunarodne zajednice, istraživačkih medija i drugih organizacija, stavljajući problem organizovanog kriminala u tijesnu vezu sa sveprisutnom i sistemskom korupcijom, odnosno blisku povezanost kriminalnih skupina s političkom elitom. U takvim okolnostima, jasno je da moraju postojati društveni akteri koji de djelovati po modelu „grupa za pritisak“, kako bi se naznačeni problemi stavili u istinski fokus interesovanja institucija vlasti, ali i javnosti općenito, te tretirali na bazi objektivnih i realnih prijedloga za njihovo rješavanje - stoji u saopćenju.

S tim u vezi, Balkanska platforma za sigurnost, mreža nevladinih organizacija iz BiH (Centar za sigurnosne studije), Srbije (Beogradski centar za bezbednosnu politika), Crne Gore (Institut Alternativa), Kosova (Kosovski centar za sigurnosne studije), Sjeverne Makedonije (EUROTHINK) i Albanije (Institut za demokratiju i medijaciju), pokrenula inicijativu za dublje suočavanje s ovim problemom na području zapadnog Balkana.


- Naš partner „Western Balkans Fund“ prepoznao je važnost takve inicijative, te osigurao sredstva da se gotovo 20 istraživača Platforme te predstavnici akademske zajednice i istraživačkog novinarstva dodatno specijaliziraju u istraživanju organizovanog kriminala, kako bi se ponudio što opipljiviji doprinos u borbi protiv ovog problema - navodi se u saopćenju.  

Dodaje se da će navedena obuka biti realizirana u okviru projekta „Povećavanje istraživačkih kapaciteta organizacija civilnog društva sa zapadnog Balkana u oblasti organiziranog kriminala“.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom