Bosna i Hercegovina     | 16.09.2020. 13:35 |

Austrijski svjetski samit o zaštiti klime ove godine virtualno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Austrijski svjetski samit o zaštiti klime pod pokroviteljstvom Arnolda Schwarzeneggera će se 17. septembra zbog koronavirusa većim dijelom održati virtualno.

Prijenos konferencije organizovan je uživo na nekoliko kanala, između ostalog i na Facebook nalogu Arnolda Schwarzeneggera koji broji 23 miliona pratilaca. Na samitu će biti predstavljena rješenja održivog i zdravog razvoja planete Zemlje za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Na mjesto organizacije konferencije u Španskoj školi jahanja u Beču stižu predsjednik Austrije, Alexander Van der Bellen, savezni austrijski kancelar Sebastian Kurz, austrijska ministrica za zaštitu okoliša Leonore Gewessler kao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović te predsjednica Slovačke Zuzana Caputova. Ostali učesnici se uključuju uživo ili putem video poruka iz SAD-a, Brisela, Ženeve i ostatka svijeta.

Očekuju se i poruke Princa Charlesa, španskog premijera Pedra Sancheza i generalnog sekretara UN-a, Antonia Gutteresa. Arnold Schwarzenegger će u Los Angelesu sa bivšim ministrom vanjskih poslova SAD-a i demokratom Johnom Kerryem razgovarati o ulozi SAD-a u borbi protiv klimatskih promjena. "Za klimatske promjene ne postoji pauza, a protiv klimatske krize ne pomaže vakcina", smatra direktorica Klimatske inicijative Schwarzenegger i organizatorica ovog događaja Monika Langthaler.

Ovogodišnji moto samita glasi "Be Part Of The Solution!" te animira stanovništvo da budu dio rješenja i daju svoj doprinos zaštiti klime. Arnold Schwarzenegger poziva i na događaj "Climate Kirtag" na bečkom Heldenplatzu gdje će doprinos ovoj temi dati mnogi muzičari, glumci i druge javne ličnosti. Na štandovima moći će se pronaći informacije o projektima zaštite klime i nagradnim igrama, ali i o tome koliko je životni stil svakog pojedinca prilagođen klimatskim promjenama.

Kako kažu organizatori događaja, ove godine odziv gostiju na konferenciji jeste čak i bolji, a također je i primjer kako je moguće organizovati konferencije bez dolaska gostiju iz svih krajeva svijeta, čime se potpomaže smanjenje emisije CO2, saopćeno je iz Eurocomm PR Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!