Bosna i Hercegovina     | 16.09.2020. 15:54 |

Počinje realizacija projekta 'Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica'

FENA Saopćenje

ZENICA, 16. septembra (FENA) - Po ovlaštenju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, direktor JP “ViK “ d.o.o. Zenica Emir Pašalić će u četvrtak uime Grada Zenica potpisati Ugovor o konsultantskim uslugama s konsultantskom kućom P2M Berlin GmbH iz Savezne Republike Njemačke. Potpisom ovog ugovora zvanično počinju aktivnosti na realizaciji projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica”.  

Implementacijski konsultant je izabran na međunarodnom tenderu s pretkvalifikacijom. Cjelokupna tenderska procedura je provedena u skladu sa Smjernicama za nabavke Razvojne banke KfW pri čemu je banka dala saglasnosti za svaki korak u proceduri.

Konsultantska kuća P2M Berlin GmbH je nosilac konzorzija u čijem sastavu su još: IDOM Consulting, Architecture S.A.U iz Španije, GFA Consulting Group GmbH iz Njemačke i Saraj Inženjering d.o.o Sarajevo iz BiH.

Vrijednost Ugovora za konsultantske usluge iznosi 2.543.655 eura, a rok za izvršenje svih ugovornih obaveza je 63 mjeseca.

Projekat “Sakupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica” je od velikog značaja za grad Zenicu, jer će uspješna realizacija projekta doprinijeti zaštiti okoliša, naročito rijeke Bosne kao i unapređenju životnih uslova stanovnika Zenice. Osnovni cilj ovog projekta je da se osigura sakupljanje, odvodnja i tretman gradskih otpadnih voda Zenice na ekološki i higijenski prihvatljiv način.

Pored navedenog, dodatni benefit projekta je da dva najveća industrijska zagađivača, Arcelor Mittal i RMU Zenica imaju obavezu izvršiti odgovarajući tretman svojih otpadnih voda prije konačnog ispuštanja u recipijent odnosno u rijeku Bosnu...

Ukupna vrijednost projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica” iznosi 19.266.687 eura.

Finansiranje je obezbjeđeno donatorskim sredstvima Vlade Savezne Republike Njemačke putem Razvojne banke KfW  u iznosu od 13.516.697 eura, Vlade Švicarske, putem Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) u iznosu od 4.750.000 eura, te doprinosom Grada Zenice za nastavak izgradnje biciklističkih staza u iznosu 1.000.000 eura.

JP „ViK“ d.o.o Zenica će dati vlastiti doprinos u iznosu od 800.000 eura kroz angažman spostvenih kapaciteta na izvođenju određenih građevinskih radova, saopćeno je iz ovog preduzeća.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'