Svijet     | 16.09.2020. 16:45 |

Michel: EU će braniti prava Kipra u sporu s Turskom

FENA Internet

NIKOZIJA,  16. septembra (FENA) - Čelnik Evropskog vijeća Charles Michel obećao je u srijedu da će EU braniti prava svoje članice Kipra u sporu s Turskom oko mornaričkih i energetskih prava.

Michelova posjeta otoku uslijedila je dan nakon što je Turska saopćila da će njen brod Yavuz za eksploataciju morskog dna nastaviti s potragama za naftom i gasom u blizini Kipra do 12. oktobra, uprkos međunarodnim pozivima da se povuče.

Vodeći zvaničnik EU doputovao je na Kipar uoči vanrednog sastanka čelnika EU naredne sedmice koji će se baviti turskim akcijama u istočnom Mediteranu i na kome će biti riječi o eventualnim sankcijama Ankari.

- Evropska unija izražava solidarnost s Kiprom koji se suočava s teškom situacijom. To je razlog zašto smo odlučili da sazovemo samit posvećen odnosima s Turskom - izjavio  je Michel novinarima nakon sastanka s  kipaskim  predsjednikom Nicosom Anastasiadesom.

- Mislim da moramo biti čvrsti u odbrani prava svih naših država članica, uključujući i Kipar - kazao je Michel, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'