Magazin     | 16.09.2020. 18:35 |

U Mostaru otvorena izložba najboljih fotografija ljetne škole 'Uhvati trenutak'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. rujna (FENA) - Izložba radova najboljih mladih fotoreportera ljetne škole fotografije "Uhvati trenutak" Info centra Europske unije u BiH otvorena je u srijedu u OKC-u Abrašević u Mostaru.

Ova foto škola pozvala je mlade da pokažu ljepote Bosne i Hercegovine i istaknu brojne turističke potencijale i kulturno naslijeđe vlastitih okruženja i da svojim fotoaparatima zabilježe magične trenutke.

Vođeni iskusnim bh. fotografom Jasminom Agovićem polaznici su stekli brojne vještine i učili o značaju fotografije, a najbolji su osvojili vrijedne nagrade kako bi mogli dalje razvijati svoju ljubav prema fotografiji, priopćeno je iz EU info centra u BiH.

"Bila mi je ogromna privilegija i zadovoljstvo raditi s grupom mladih i talentiranih ljudi iz cijele naše prelijepe domovine. Cilj radionice nije bio samo da podučimo mlade fotografe, početnike osnovama ove umjetnosti, nego da ih kroz praktičan rad i radoznalu šetnju potaknemo da se užive u ulogu turista u vlastitom gradu, kako bi isto tako imali otvorene umove prema putovanju Europom i cijelim svijetom. Na raspolaganju su imali uglavnom kamere mobilnih telefona, ali ih to nije spriječilo da uz pomoć usvojenih fotografskih tehnika naprave zaista fantastične fotografije i da se dobro zabave", istaknuo je Agović.

Pobjednici natjecanja su Helena Brajić i Katarina Pudar iz Trebinja i Amer Kalabić iz Ključa.

"Oni su svojim fotoreportažama iznijeli jedinstveno viđenje vlastitih gradove te fotografijama ovjekovječili ljepote prirode i kulturne baštine koje njihova okruženja nude. Iako su vjerovali da neće osvojiti nagrade, istaknuli su zahvalnost na mogućnosti sudjelovanja, učenja o fotografiji, druženja te savjetima i nadahnuću za poštivanje i uživanje u krajolicima", navode iz EU info centra.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Petar Kraljević na svečanosti uručenja nagrada najboljim fotoreporterima, kazao je kako je impresioniran umijećem i kreativnošću koju su mladi pokazali predstavljajući svoje gradove, kulturu, tradiciju, prirodna bogatstva i turističke potencijale.

"Često smo toliko okupirani svakodnevnim obavezama da zaboravimo zastati i uživati u ljepotama prirode, kulturnog naslijeđa i povijesti ove zemlje, a vi ste nas na to podsjetili. Europska unija u BiH uvijek rado surađuje s mladim i talentiranim ljudima. Nastojimo vam pružiti nove mogućnosti i zajedno s vama osmisliti rješenja kako bismo vašu budućnost ovdje učinili boljom", kazao je Kraljević.

Na ovoj fotografskoj avanturi sudjelovali su mladi iz pet bosanskohercegovačkih gradova, a organizatori ističu kako je kulturni turizam, kao pokretač razumijevanja i slavljenja raznolikosti naročito među mladima, potaknuo stvaranje jedinstvenih fotografskih zapisa i doživljaja prirodnih i kulturnih bogatstava vlastitog okruženja.

Druženje je počelo uz vodopad Plive, a nastavljeno je na obalama rijeke Sane i zidinama ključke tvrđave.

"Krenuvši prema jugu, osvježenje smo potražili na Neretvi, u sjeni kule Gavrankapetanovića u Počitelju. Uhvatili smo dašak života stoljetnog Počitelja te se zaputili prema 'muzeju pod otvorenim nebom'. Uz šum Bregave, u Stocu smo ovjekovječili kamene spavače i prošli stazama koje su nadahnule najpoznatijeg Stočanina da ih učini bezvremenskim kroz svoje stihove. Trebinje, grad sunca, vina i platana, obišli smo na Svjetski dan fotografije te uspješno okončali ljetno putovanje", navode iz EU info Centra.

Izložba radova najboljih mladih fotoreportera bit će postavljena u OKC Abraševiću do 21. rujna ove godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom