Bosna i Hercegovina     | 17.09.2020. 08:55 |

USAID pokrenuo projekt za mobilizaciju lokalnih resursa

FENA Saopćenje

LIVNO, 17. rujna (FENA) – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini u srijedu je pokrenula projekt "Snaga lokalnog" za pomoć zajednicama u BiH za razvoj kapaciteta koji će omogućiti održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa.

Pet lokalnih implementatora USAID-ovog projekta su Centar za građansku suradnju Livno (CGS Livno), Mreža za izgradnju mira, Institut za razvoj mladih KULT, Fondacija tuzlanske zajednice i Fondacija Mozaik, a bavit će se razvojnim izazovima u vlastitim zajednicama i razvoju filantropije u zajednici, priopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

"Aktivnosti podržane u okviru 'Snaga lokalnog' više će mobilizirati lokalne resurse za rješavanje prioriteta zajednice. Građani Bosne i Hercegovine žele riješiti goruće probleme u vlastitim dvorištima" rekla je direktorica Misije USAID BiH Nancy J. Eslick.

Kazala je kako to ima smisla te kako ljudi koji žive u zajednici najbolje znaju šta treba učiniti i kako to učiniti.

"Ova pomoć preusmjerit će centre utjecaja u Bosni i Hercegovini sa USAID-a i drugih međunarodnih organizacija na lokalne aktere i na kraju eliminirati potrebu za pomoći" istaknula je dirketorica.

Aktivnosti u okviru Snaga lokalnog će ubrzati i poboljšati lokalne odnose, a projektom će se, kako je naedeno, izgraditi jače organizacije na lokalnom nivou sposobne da posluže kao pouzdani akteri u rješavanju problema zajednice u budućnosti.

"Kroz različite aktivnosti uključit ćemo i okupiti sve lokalne aktere koji na bilo koji način mogu doprinijeti razvoju svojih zajednica: općinske uprave, lokalne zajednice, lokalne udruge, tj. organizacije civilnog društva, lokalna privatna i javna poduzeća i dijasporu gdje je to moguće", rekla je izvršna direktorica CGS-a Livno Zulka Baljak.

Naglasila je kako će zajedno riješiti probleme, potrebe stanovnika i unijeti promjene u njihove male zajednice,  prije svega uspostavljanjem Lokalnog resursnog centra koji će biti servis svih njih.

USAID i njegovi lokalni partneri potiču lokalno poduzetništvo kako bi dali podršku održivosti lokalnim organizacijama civilnog društva i mogućnost za uspostavu Fonda za poduzetništvo na nivou svakog kantona.

USAID je u projekt 'Snaga lokalnog' uložio ukupno 12 milijuna dolara. U početnoj fazi projekt je financirao lokalnu organizaciju Institut za razvoj mladih KULT, za provođenje programa pomoći u zajednicama u tri regije u BiH koji su do tada bili nedovoljno podržani od strane vladinih i međunarodnih razvojnih programa. Ovaj projekat pomogao je zajednicama u identificiranju resursa i pomoći neophodne za rješavanje izazova lokalnog razvoja, navodi se u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo