Svijet     | 17.09.2020. 10:29 |

Grčka policija počela premještati migrante u šatorski kamp

FENA Internet

ATINA, 17. septembra (FENA) - Grčka policija započela je u četvrtak premještati stotine migranata na otoku Lezbosu u novi privremeni šatorski kamp, nakon što je prije više od sedmicu dana došlo do požara u najvećem grčkom migrantskom kampu u kojem su boravili.

Akcija premještanja ima za cilj zaštitu javnog zdravlja. Policija je saopćila da je do sada u kamp ušlo 450 migranata. Od toga je njih 250 prošlo brzo testiranje na COVID-19, a dodatnih 200 čeka na rezultate.

- Akcija je započela s mnogim policajcima u bijelim odijelima, sve se odvija mirno i migranti polako ulaze u novi kamp - rekao je svjedok za Reuters.

Požar koji je progutao kamp Moriju prije sedmicu dana, ostavio je više od 12.000 ljudi, većinom izbjeglica iz Afganistana, Sirije i raznih afričkih zemalja, bez skloništa, odgovarajućih sanitarnih uslova ili pristupa hrani i vodi.

Vlasti optužuju migrante za podmetanje požara, dok migranti tvrde da su mještani podmetnuli požar jer ih ne žele više u kampu. Nitko nije povrijeđen.

Novi privremeni šatorski kamp u mjestu Kara Tepe, u blizini otočke luke Mitilene, spreman je primiti najmanje 5.000 ljudi, ali zvaničnici kažu da neki od migranata nisu bili voljni preseliti se u novi kamp jer su se nadali da će napustiti otok.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'