Bosna i Hercegovina     | 17.09.2020. 11:21 |

SDS: Dodik digao ruke od Trgovske gore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Jučerašnje poruke iz Zagreba jasan su pokazatelj da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik  i Predsjedništvo BiH diglo ruke od Novog Grada i prepustilo ga milosti i nemilosti Republike Hrvatske - istakao je šef Odbora za zdravstvo Srpske demokratske stranke (SDS) Slobodan Stanić. 

- Kako je moguće da aktuelna vlast Pelješki most proglasi vitalnim nacionalnim interesom Republike Srpske a sad je nuklearni otpad na granici Srpske stvar države Hrvatske? Kako to drugo nazvati nego kapitulacijom? - naglasio je Stanić.

Kazao je da je Predsjedništvo BiH napravilo kardinalnu grešku kada je pitanje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj Gori prepustilo Savjetu ministara.

- Kako neko može očekivati da ministri hrvatske nacionalnosti u Savjetu ministara koji imaju domovnice učine nešto na štetu Republike Hrvatske. Ministar Staša Košarac je čak na čelo Komisije za Trgovsku Goru postavio čovjeka koji ima hrvatsku domovnicu i sad očekujemo da čovjek koji je hrvatsko državljanstvo pokrene tužbu protiv Hrvatske. Sve ovi potezi zvaničnika SNSD-a govore da su prodali Novi Grad i njegove građane - naglasio je Stanić.

Istakao je da je Predsjedništvo BiH jedini organ koji je sposoban da učestuje u rješavanju ovoga problema i to tako što će podnijeti tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

- Predsjedništvo BiH treba najhitnije izvršiti pravne i logističke pripreme za pokretanje tužbe ukoliko Hrvatska krene u izgradnju nuklearnog odlagališta na Trgovskoj Gori. Tužba treba da zaustavi izgradnju nuklearnog odlagališta kao i odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori - zaključio je Stanić, saopćeno je iz SDS-a. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!