Bosna i Hercegovina     | 17.09.2020. 14:24 |

Ambasador Reinertsen donirao Kliničkom centru RS-a medicinsku opremu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 17. septembra (FENA) - Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen posjetio je danas Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci. Tom prilikom, sastao se sa predstavnicima uprave bolnice, te donirao vrijednu medicinsku opremu: dva pacijent monitora za praćenje vitalnih funkcija sa EKG-om, te 25.000 zaštitnih maski. 

- Izražavam duboko saosjećanje zbog gubitka mladog doktora iz ove bolnice, koji je podlegao posljedicama bolesti COVID-19. Vjerujem da njegova smrt potvrđuje zlo ove pandemije. Također izražavam duboku zahvalnost medicinskom osoblju na trudu i radu na prvim linijama u doba pandemije - kazao je ambasador Reinertsen. 

Ukupna vrijednost donirane opreme je 30.000 KM, a opremu je nabavio i bolnici isporučio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. 

Prilikom posjete generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić upoznao je ambasadora Kraljevine Norveške sa kapacitetima i načinom rada i funkcioniranja te zdravstvene ustanove u vanrednim okolnostima, predstavio rezultate postignute u borbi protiv pandemije izazvane novim koronavirusom, kao i buduće planove. 

Inače, Vlada Kraljevine Norveške je izdvojila oko 1,3 miliona KM za podršku borbi protiv pandemije Covid-19 u BiH. Kroz ovu podršku je u, proteklih nekoliko mjeseci, između ostalog, finansirana nabavka zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i za institucije u nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena osoba i izbjeglice Kantona Sarajevo, nabavka serološkog aparata Zavodu za javno zdravstvo KS za ispitivanje prokuženosti virusa, te nabavka EKG uređaja za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravlje RS. 

Vlada Kraljevine Norveška je također osigurala sredstva i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u BiH. Donirana oprema nabavljena je na osnovu sporazuma o odgovoru na pandemiju Covid-19 koji su popisali Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i UNDP 26. marta ove godine, saopćeno je iz UNDP-a. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!