Bosna i Hercegovina     | 17.09.2020. 14:30 |

Turković: Očekujem da Dodik djelima dokaže ono o čemu je pričao u Zagrebu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković očekuje da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik djelima dokaže ono o čemu je jučer pričao u Zagrebu te u izjavi za medije naglašava 'neka mu Hrvati iz bh. entiteta RS i banjalučki biskup Komarica budu svjedoci njegovih napora'.

-  Obzirom da je Dodik, kao jedan od članova Predsjedništva BiH zaduženih za vanjsku politiku naše države, jučer boravio u Zagrebu, pitam da li je sa državnim vrhom susjedne Hrvatske započeo rješavanje važnih pitanja za državu kao što je odlaganje radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska Gora i sječe šume na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske na planini Plješevici – navodi Turković.

U kontekstu Trgovske Gore, odlagališta nuklearnog otpada koje prijeti građanima u Bosanskoj Krajini, dobro bi bilo, smatra Turković, da kao visoki zvaničnik koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, iz bh. entiteta RS, umjesto optuživanja drugih, informiše stranačkog kolegu ministra Košarca o tome šta je uradio po tom pitanju, tokom boravka u Zagrebu, a naravno da to odgovori i direktno ugroženom stanovništvu.

- Svakako, dobro bi bilo da je Dodik inicirao rješavanje pitanja provedbe protokola o međusobnoj saradnji u krivičnim postupcima i izručenju optuženih za ratne zločine u Bosnu i Hercegovinu koji trenutno borave u Hrvatskoj, vraćanja imovine bh. kompanija, slučaj Pelješkog mosta i pripadajućih prava Bosne i Hercegovine, pitanja granica i brojnih drugih pitanja – istsknula je.

U izjavi dostavljenoj iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH Turković smatra zanimljivim 'da se Dodik brine o migrantima, dok se istovremeno protivi izlasku pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na granicu sa Srbijom kako bi se spriječio njihov ulazak u našu državu'.

- Dodik govori da Bošnjaci pokušavaju majorizirati Srbe i Hrvate, što prema svim relevantnim podacima nije istina, dok istovremeno u dijelu Bosne i Hercegovine gdje ima apsolutnu vlast Bošnjaci i Hrvati nisu zaposleni u skladu sa članom 97. Ustava RS, koji garantuje zapošljavanje po popisu iz 1991. godine. Broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru se može na prste nabrojati, a uz to im se pokušava oduzeti pravo na maternji jezik – reagirala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisera Turković na posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'