Svijet     | 17.09.2020. 15:13 |

Biden vjeruje vakcini i naučnicima, ali ne Trumpu

FENA Internet

WILMINGTON, 17. septembra (FENA) - Kandidat za američkog predsjednika na izborima u novembru Joe Biden rekao je da, iako vjeruje ono što naučnici kažu o potencijalnoj vakcini protiv koronavirusa, ne vjeruje predsjedniku Donaldu Trumpu.

Njegovi komentari uslijedili su u vrijeme kada je debata o vakcini - kako će biti viđena u javnosti i kako će biti distribuirana - zauzela centralno mjesto u predsjedničkoj utrci s obzirom da je ostalo još sedam sedmica do izbora u novembru, javio je AP.

Trump i Biden razmjenjuju optužbe da potkopavaju povjerenje javnosti u potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa, javio je AP.

Biden je izrazio zabrinutost da bi postupak odobravanja vakcine mogao podijeliti ljude po političkim linijama, dok se Trump i njegovi saveznici protive tome što takvi komentari Bidena i drugih demokrata okreću javnost prema potencijalno spasonosnoj vakcini kada ona bude dostupna.

Biden je, govoreći u Wilmingtonu u državi Delaware, nakon što su ga stručnjaci za javno zdravstvo obavijestili o potencijalnoj vakcini, naveo kao primjer Trumpovu "nesposobnost i nepoštenje" oko distribucije zaštitne opreme i testiranja na koronavirus. SAD "ne mogu si priuštiti ponavljanje istih grešaka kada je u pitanju nabavka vakcine", rekao je.

- Vjerujem vakcinama, vjerujem naučnicima, ali ne vjerujem Donaldu Trumpu, a u ovom trenutku mu ni američki narod ne može vjerovati - rekao je Biden.

U srijedu navečer Trump je pokrenuo nova pitanja o uvođenju vakcina kada je javno kontrirao direktoru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji je na kongresnom saslušanju ranije u srijedu rekao da vakcina neće biti široko dostupna većini Amerikanaca do ljeta 2021.

Trump je rekao da je direktor CDC-a Robert Redfield pogriješio i da bi SAD mogle početi distribuciju vakcina počevši od sredine oktobra.

- Mislim da je pogriješio kad je to rekao. Mislim da su to samo netačne informacije. Smatram da se zbunio - rekao je Trump na komentare Redfielda.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo