Regija     | 17.09.2020. 16:44 |

Tegeltija i Bregu o 'Zelenoj agendi EU' i inicijativi 'Mali Šengen'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH) Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa delegacijom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), koju je predvodila generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu.

Razgovarano je o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i jugoistočnoj Evropi u svjetlu razvoja i unapređenja regionalne saradnje.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, da' maksimalan doprinos unapređenju regionalne saradnje, naglasivši potrebu intenziviranja odnosa sa zemljama regiona radi ekonomskog napretka kroz olakšavanje provođenja četiri EU slobode, pokretanje snažnog investicionog ciklusa, ali i rješavanja svih otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, te približavanja i pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je pozdravio najavu planova za uključivanje zapadnog Balkana u Zelenu agendu EU, te izrazio nadu da će uskoro biti predstavljen najavljeni Ekonomski plan za regiju zapadnog Balkana, koji bi bio od velikog značaja za pokretanje snažnog i obimnog investicionog ciklusa u kontekstu saniranja posljedica krize izazvane pandemijom i postepenog oporavka privrede.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o inicijativi "Mali Šengen", koju je  Tegeltija podržao kao projekat od ekonomskog značaja i izrazio nadu da će u BiH vrlo brzo biti postignut konsenzus o pristupanju ovoj inicijativi.

Tokom sastanka na kojem je bilo riječi i o drugim aktuelnim temama u BiH i regionu, Tegeltija je izrazio zahvalnost za podršku RCC-a u realizaciji aktivnosti od značaja za građane BiH, kao i u jačanju ekonomskih i drugih veza u regionu zapadnog Balkana, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta