Bosna i Hercegovina     | 17.09.2020. 17:00 |

Predsjedništvo BiH o aktivnostima na suzbijanju COVID-19 i o 'Malom Šengenu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je usvojilo Izvještaj Vijeća ministara BiH u vezi sa borbom protiv pandemije COVID-19.

Predsjedništvo BiH zadužilo je Vijeće ministara BiH da intenzivira aktivnosti na osiguranju koordinacije epidemioloških mjera na teritoriji cijele države i dinamizira komunikaciju sa svim međunarodnim organizacijama i institucijama koje mogu pružiti pomoć u BiH u vezi sa suzbijanjem širenja pandemije COVID 19 - saopćeno je iz državnog Predsjedništva.

Također, Predsjedništvo BiH zadužilo je Vijeće ministara BiH da intenzivira aktivnosti koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje i osigura njegovo djelovanje shodno odredbama Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, te redovno razmatra njegov rad prema prethodno utvrđenoj planskoj dinamici.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj Vijeća ministara BiH o provođenju stategije suprostavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020-2023. godina. Traži od Vijeća ministara BiH da se u cjelini sprovedu sve aktivnosti predviđene strategijom suprostavljanja trgovine ljudima.

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da u skladu sa svojim nadležnostima koordinira aktivnosti sa svim drugim nivoima vlasti u BiH i institucijama, kako bi svi nivoi vlasti i institucije u potpunosti ispunile svoje obaveze predviđene strategijom suprostavljanja trgovine ljudima.

U saopćenju se navodi da Predsjedništvo BiH konstatuje da pravosudni organi u BiH nisu ispunili očekivanu obavezu na procesuiranju počinilaca ovih teških krivičnih djela, te zahtijeva da bez rezerve ispune svoje obaveze koje proizlaze iz strategije suprostavljanja trgovine ljudima.

Državno Predsjedništvo traži efektivnu primjenu važećih zakona kojim se žrtve trgovine ljudima izuzimaju od odgovornosti za krivična djela počinjena kao posljedica prisiljavanja na njih, a ovo se posebno odnosi na žrtve seksualne trgovine i prisilnog prosjačenja.

Predsjedništvo BiH traži da Vijeće ministara BiH osigura dovoljno sredstava za adekvatan smještaj žrtava trgovine ljudima u skladu sa Strategijom u borbi protiv trgovine ljudima i pozdravlja napore nevladinih organizacija koje pružaju svoju pomoć u zbrinjavanju žrtava trgovine ljudima.

Zadužuje se Vijeće ministara BiH da najmanje svaka tri mjeseca izvještava Predsjedništvo BiH o realizaciji Strategije suprostavljanja trgovine ljudima i eventualnim problemima u njenoj provedbi.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj Vijeća ministara BiH u vezi sa borbom protiv ilegalne migracije. Traži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH da do kraja istraju u realizaciji zaključaka sa 15. redovne sjednice Predsjedništva BiH, koja je održana 27. augusta 2020.godine.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Direkcije za evropske integracije BiH o ispunjenosti 14. prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i zatražilo od Vijeća ministara BiH da aktivira svoje aktivnosti u vezi Zaključka Predsjedništva BiH od 28. aprila 2020. godine sa 11. redovne sjednice Predsjedništva BiH, a koje se odnose na obaveze Vijeća ministara BiH.

Kako se navodi u saopćenju, Predsjedništvo BiH pozdravlja inicijativu Republike Albanije, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije da pokrenu proces bolje međusobne saradnje kroz „Mali Šengen“ na osnovu Deklaraciji o „EU Četiri slobode na Zapadnom Balkanu“ od 10. Oktobra 2019. godine.

Zadužuje se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, koristeći EU RIA (Regulatory Impact Assessment), napravi cjelovitu analizu interesa i koristi koje bi BiH imala u slučaju da Bosni i Hercegovini bude, putem zvaničnog dokumenta, ponuđeno pristupanje inicijativi „Mali Šengen“ s posebnim osvrtom na komplementarnost ove inicijative procesu Stabilizacije i pridruživanja EU (SSP), te postojećim aktivnostima koje se provode unutar SEECP-a i RCCa, Transportne zajednice, CEFTA i važećih bilateralnih sporazuma o slobodnom kretanju ljudi, a sve u svjetlu osnaživanja regionalnog ekonomskog prostora.

Predsjedništvo BiH je dalo odobrenje za zaključivanje Ugovora o nabavci vakcine – “Commitment agreement-commited purchase arrangement” između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI) - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo