Svijet     | 18.09.2020. 09:31 |

Mađarska odlučuje o produženju moratorija na zajmove

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 18. septembra (FENA) - Mađarska vlada odlučit će u subotu hoće li produžiti moratorij na otplatu kredita za kompanije i građane koji ističe krajem ove godine, rekao je u petak državnom radiju premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da će vlada "odlučiti hoće li se moratorij produžiti i na koji način". Dodao je da postoji nekoliko mogućnosti.

Moratorij na otplatu zajma za sve kompanije i osobe, uveden u martu, bila je jedna od ključnih vladinih mjera za smanjenje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, podsjeća Reuters.

Mađarska centralna banka pozvala je u utorak na ciljano produženje moratorija. Rečeno je da bi se oko trećinu od 60.000 mađarskih kompanija koje su pod moratorijem moglo suočiti s problemima ako se on ukine, dok bi se 10 posto zajmoprimaca ili oko 160.000 građana moglo od idućeg januara suočiti s poteškoćama u plaćanju bez dodatne pomoći.

Vlada je u pregovorima s lokalnim bankama o mogućem produženju odgoda plaćanja nakon što su podaci iz drugog tromjesečja pokazali da se mađarska ekonomija smanjila za 13,6 posto na godišnjem nivou, što je gore od očekivanog i najveći pad u centralnoj Evropi.

Nakon porasta broja zaraženih koronavirusom posljednjih sedmica, Mađarska je u četvrtak prijavila 710 novih slučajeva, tako da ukupan broj zaraženih iznosio 15.170, sa 663 smrtna slučaja.

Orban je u petak rekao da će dnevni broj novozaraženih vjerojatno preći hiljadu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana