Ekonomija     | 18.09.2020. 11:31 |

Evropska unija pomaže modernizaciju bh. vinarstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Želja da ide ukorak sa svjetskim trendovima u tehnologiji ponukala je Radovana Vukoju, vlasnika vinarije "Podrumi Vukoje 1982", da se prijavi na javni poziv projekta Evropske unije EU4Business za bespovratnu podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Tokom opsežnog i detaljnog procesa odabira korisnika podrške razmotren je prijedlog investicije za modernizaciju proizvodnje koju je predložila vinarija, a čija ukupna vrijednost iznosi skoro 400.000 KM. Kroz EU4Business projekat, odobrena su bespovratna sredstva za sufinansiranje investicije od oko 197.000 KM.

Investicija u modernizaciju proizvodnje uključuje nabavku niza mašina i opreme za vinariju, poput: muljače i ruljače, pumpe za transport, pneumatske prese, filtera za vino, pumpe za pretkanje, spremnike za hlađenje, cijevnog sistema za hlađenje grožđa, prebirnog stola, te hrastove bačve.

- Ta oprema će nam pomoći da sve ono što dobijemo u vinogradu što kvalitetnije pretočimo u samu vinariju i naš prepoznatljivi proizvod. Ozbiljan sam proizvođač, mnogo smo uložili i naših sredstava i nadamo se da ćemo napraviti jednu veliku priču u budućnosti - naveo je Vukoje.

Osim poboljšanja kvaliteta proizvodnje, ova investicija je omogućila zapošljavanje novih radnika, a u budućnosti se očekuje i povećanje produktivnosti, te rast prihoda.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekt vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1,1 milion eura SR Njemačka.

Projekt zajednički provode Njemačko društvo za međunardonu saradnju (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022., saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti