Bosna i Hercegovina     | 18.09.2020. 12:12 |

Mijelom u BiH - Tiha borba pacijenata koji boluju od rijetkih krvnih oboljenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Udruženje oboljelih od multiplog mijeloma, mijelodisplastičnog sindroma i drugih rijetkih krvnih bolesti "Mijelom u BiH" podsjeća da su ti pacijenti u BiH nevidljivi i da nemaju dovoljno mogućnosti za liječenje u svojoj državi.

- Hodgkinov limfom i multipli mijelom su krvna oboljenja o kojima se u Bosni i Hercegovini ne govori dovoljno. Iako su širom svijeta dostupni brojni lijekovi koji pacijentima oboljelim od maligniteta krvi pružaju brojne mogućnosti liječenja i očuvanje kvalitete života, Bosna i Hercegovina ima još puno toga uraditi da bi oboljelima omogućila makar dio onoga što pacijenti u razvijenim državama  imaju – navode iz Udruženja.

Kako upozoravaju, simptomi koji mogu pobuditi sumnju da se radi o Hodgkinovom limfomu ili multiplom mijelomu su nespecifični, mogu ukazivati i na neke druge bolesti i stanja. Stoga je važno pravovremeno se javiti ljekaru da bi se uradile pretrage i postavila tačna i konačna dijagnoza.

Kad se govori o liječenju Hodgkinovog limfoma, većina pacijenata (njih oko 80 posto) dobro reagira na inicijalno liječenje, bolest se godinama ne vraća. Oni imaju zadovoljavajuću kvalitetu života, funkcionalni su članovi zajednice.

- Za pacijente kojima se bolest vraća, postoje terapije koje određuje stručni tim ljekara hematologa. Kod liječenja multiplog mijeloma, rana dijagnoza je od presudne važnosti s obzirom da se tad postižu najbolji rezultati u liječenju. Dostupni su brojni lijekovi i terapijski protokoli koji se primjenjuju u liječenju multiplog mijeloma.

Sam tok bolesti je karakteriziran periodima remisije odnosno vremena bez aktivnih znakova bolesti i periodima pogoršanja kad je prisutna aktivna bolest. Cilj liječenja je da bolest što duže bude u mirnoj fazi, bez znakova oboljenja i aktivnosti bolesti, naglašeno je.

U saopćenju za javnost naglašavaju da je pandemija COVID19 i za te  ranjive grupe pacijenata postavila brojne izazove, počevši od dostupnosti zdravstvenih usluga pri postavljanju dijagnoze do očuvanja zdravlja u kontekstu izbjegavanja zaraze da se osnovna bolest ne bi dodatno komplikovala.

- Stoga je važno održavati redovni kontakt sa svojim ljekarom i pravovremeno tražiti savjet o daljem postupanju, bilo da je u pitanju postavljanje inicijalne dijagnoze ili redovno kontroliranje bolesti – navode iz Udruženja Mijelom u BiH s naznakon da se septembar u svijetu obilježava kao mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje pacijentima oboljelim od malignih oboljenja krvi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo