Kultura     | 18.09.2020. 11:35 |

U programu 6. VIVA film festivala projekcije filmova u kategoriji religija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Trećeg dana 6. VIVA film festivala na programu su projekcije deset odabranih filmova u kategoriji religija.

Gledaoci će se upoznati s neobičnom grupom ljudi koji odbijaju tradicionalne metode praktikovanja religije i pronalaze svoj vlastiti put do duhovnosti kroz gledanje filma "Sijači duše" (Malgorzata Szyszka). 

Kako na istom platnu predstaviti budističke motive i proizvode globalnog tržišta i industrije zabave moguće je saznati u filmu Komeil Soheilija ''Grančice i kistovi''.

Spoj starog i novog, prošlosti i savremene realnosti, mješavinu urođeničke i kršćanske kulture dočarat će priča o čudesnom festivalu u filmu ''Amazonija, sveta brda'' (Lia Beltrami).

Jedinstven festival održava se i na sjeveroistoku Indije. Molitvene ulične predstave organiziraju se kako bi se očistile ulice. ''Duhovna poruka Sualkuchiia'' je film Anupama Baishye, a u njemu se predstavlja nevjerovatna ideja o čistoći po čemu je ovo indijsko selo posebno.

Lizzie Berne DeGear i Martha Mapes predstavljaju "(M)adam: Adamovo revidirano rebro", animirani kratki film o biblijskoj priči.

"Osmildo" (Pedro Daldegan), se bori za spašavanje maternjeg jezika, diferenciranih autohtonih škola, svetih rituala, tradicionalne medicine i zemlje plemena Kuntanawa.

Film o kaligrafiji, umjetnosti koja oslikava islamsko nasljeđe, kulturu i tradiciju ''Noqte'' donosi Emir Valinezhad), a Simone Pizzi autor filma ''Poput tebe'' opisat će vam međuljudske odnose kroz susrete vjernika iz različitih država unutar milanske oblasti.

Publika može "uroniti" i u svijet drevne paganske magije očima mlade osobe modernog svijeta u filmu "Šaptači" rediteljke Weronike Frycz, nakon čega će se gledaoci upoznati s neobičnim pravoslavnim sveštenikom u Srbiji, njegovim načinom života i shvatanjem univerzuma u filmu ''Otac Arsenije'', rediteljke Svetlane Cemin.

Online projekcije filmova održavaju se u tri termina, kako bi bile dostupne autorima iz različitih vremenskih zona i to počev od 12.00, 20.00, i 1.00 sat iza ponoći, a moguće je i odložno gledanje filmova na www.vivaba.com.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'