Bosna i Hercegovina     | 18.09.2020. 14:47 |

Beč - Obavezna maska u javnom prijevozu efikasna zaštita

FENA Saopćenje

BEČ, 18. septembra (FENA) - Obavezna zaštitna maska jednostavno je i efikasno sredstvo koje putnici i zaposlenici bečkog preduzeća za javni gradski prijevoz "Wiener Linien" još od sredine aprila koristite za zaštitu tokom pandemije.

Ukupno 130 zaposlenih u sigurnosnoj službi ovog preduzeća dežuraju danonoćno i vode računa da se svi u vozilima i podzemnim stanicama pridržavaju pravila. Od početka jula, sigurnosna služba je opomenula oko 55.000 putnika koji nisu imali odgovarajuću zaštitu. 

Svako ko odbije nositi zaštitnu masku, čak i nakon što mu se obrate i upozore, na kraju plaća kaznu od 50 eura i biva odstranjen iz vozila. Do sada je sigurnosna služba izdala 175 od ovih kazni.

- Ogromna većina putnika pridržava se pravila i ponovo apelujem na sve da u vozilima i na stanicama nose zaštitnu masku - rekla je članica gradske vlade za javni prijevoz, Ulli Sima.

Medicinske studije pokazuju da nijedan lanac infekcije do sada nije otkriven u javnom prijevozu. Sva vozila, a posebno površine s kojima putnici dolaze u kontakt, svakodnevno se temeljito čiste i dezinficiraju. Prva vrata u autobusu i tramvajima zatvorena su kako bi se stvorila minimalna zaštitna udaljenost između vozača i putnika.

O obavezi nošenja maski bečki "Wiener Linien" svoje putnike obavještava putem različitih kanala, kao što su najave na stanicama, vizuelna obilježja, društvene mreže, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!