Stranačke aktivnosti     | 18.09.2020. 15:31 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Vojna vježba na Manjači, u kojoj pod budnim okom ocjenjivača NATO snaga, učestvuje 800 vojnika Oružanih snaga BiH smještenih u neadekvatnim uslovima prestavlja potencijalnu epidemiološku bombu za cijelu BiH, upozorio je Saša Lovrić, član Izvršnog odbora SDS.

On je upitao da li je dokazivanje pred NATO važnije od zdravlja stanovništva i zbog čega se u ovom slučaju ne poštuje odluka Republičkog štaba o zabrani okupljanja više od 50 ljudi na zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Lovrić je podsjetio da jedan dio NATO zemalja nije poslao svoje ocjenjivače na ovu vježbu kako svoje državljane ne bi izložili riziku zaraze.

„Mi pitamo da li iko vojnicima iz BiH može garantovati da njihovo, a time i zdravlje civila s kojima nakon vježbe dođu u dodir, neće biti ugroženo, te da li na Manjači zajedno sa vojnicima borave i generali Oružanih snaga BiH“, kazao je Lovrić.

On je zamjenika ministra odbrane BiH Mirka Okolića, koji u Sarajevu predstavlja takozvanu reprezentaciju RS, upitao čiji je interes vojna vježba koju ocjenjuju NATO ocjenjivači.

„Na ovo pitanje bi odgovor mogao dati i srprski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i javno reći da li je vježba, u kojoj predstavnici NATO -a ocjenjuju usklađenost sa standardima ove vojne alijanse, dio procesa približavanja BiH NATO-u i da li je ovo dio ANP-a za koji Dodik tvrdi da nije potpisao“, rekao je Lovrić.

Daniel Jakovljević, član Gradskog odbora SDS Banjaluka, je predstavnicima republičkih i gradskih vlasti uputio pitanje šta planiraju uraditi u cilju poštovanja mjera zaštite koje su donijeli Republički i Gradski štab za vanredne situacije.

„Da li su upoznati da na Manjači ne postoji ni minimum higijenskih uslova da bi se spriječilo širenje zaraze. Da li ste upoznati sa katastrofalnim uslovim smještaja i ishrane za vrijeme trajanja vježbe. U čijem je interesu da epidemija virusa korona eksplodira i nekontrolisano se raširi po cijeloj BiH“ upitao je Jakovljević.

On je apelovao na sve odgovorne da se donesu jedine razume mjere, a to je da se vježba na Manjači momentalno prekine i da se svi pripadnici oružanih snaga testiraju na prisustvo virusa prije povratka svojim kućama i porodicama.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana