Svijet     | 18.09.2020. 16:01 |

Erdogan izrazio spremnost da razgovara s Mitsotakisom o istočnom Mediteranu

FENA Saopćenje

ISTANBUL, 18. septembra (FENA) - Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je Turska spremna da razgovara s Grčkom o rješavanju spora oko eksploatacije energenata u spornim vodama u istočnom Mediteranu.

Potraga za rezervama gasa i nafte u regiji izazvala je sporenje tokom koga su dvije NATO saveznice izvodile zračne i mornaričke vježbe u strateškim vodama između Kipra i grčkog otoka Krete.

- Može li biti sastanka s grčkim premijerom (Kyriakosom) Mitsotakisom? Ono što je od suštinskog značaja je tema o kojoj ćemo raspravljati i u kakvom okviru će ti razgovori biti - izjavio je Erdogan novinarima u Istanbulu nakon džume.

- Možemo se sastati ukoliko postoji dobra volja. Možemo razgovarati putem video linka ili u trećoj zemlji - izjavio je Erdogan, dodajući da Turska neće bježati od pregovaračkog stola.

U središtu sporenja je tursko razmještanje u prošlom mjesecu broda za istraživanje morskog dna, Oruc Reis, koji je bio u pratnji flote ratnih brodova u spornim vodama u blizini grčkog otoka Kastellorizo.

Turski zvaničnici okončali su mjesec dana dugu misiju i naredili su brodu da se vrati na obalu prošlog vikenda radi održavanja i popravki.

Erdogan je također nagovijestio da će se Oruc Reis vratiti svom zadatku, rekavši da je njegovo povlačenje bilo namjerno.

- Ukoliko povučemo Oric Reis u luku na održavanje, to ima svoje značenje. To znači dajemo priliku diplomatiji, pokažimo pozitivan pristup - kazao je.

Turski brod Yavuz, u međuvremenu, nastavit će s istraživanjem  nafte i gasa u blizini Kipra do 12. oktobra uprkos međunarodnim pozivima da se povuče.

Spor Ankare s Atinom izazvao je krizu i uvuko i neke države članice EU, posebno Francusku, koja je poslala brodove i borbene avione u regiju u znak podrške Grčkoj.

Čelnici EU trebali bi raspravljati o eventualnim sankcijama protiv Ankare na svom sastanku 24. i 25. septembra, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo