Ekonomija     | 18.09.2020. 16:11 |

Gradonačelnik Milić posjetio pivovaru 'Laufer', poslovni poduhvat mladih ljudi

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. rujna (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić posjetio je Obrtničku pivovaru "Laufer" d. o. o., prvu ovakvoga tipa na području sjeveroistočne BiH sa sjedištem u Brčkom, kao primjer uspješnog poduzetničkog projekta.

Osnivač Kosta Stevanović hobi je pretvorio u poslovni poduhvat te napravio i plasirao prvi proizvod na tržište 2018. godine, a uspješno posluje do danas s povećanim kapacitetima, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

"Napustio sam stalni posao i u svibnju 2018. godine pokrenuo proizvodnju piva. Prvobitni kapaciteti bili su 1.500 litara mjesečno, da bi godinu dana nakon toga četiri puta povećali kapacitet i sada funkcioniramo s 4.000 do 5.000 litara mjesečno. Naše tržište su Brčko, Tuzla, Bijeljina i Orašje, a imamo u planu proširenje prodaje i na Sarajevo, Banju Luku i zimski centar Jahorina", kazao je Stevanović.

On navodi da je filozofija obrtničkog pivarstva "kvaliteta ispred kvantitete" te da za proizvodnju koristi samo najkvalitetnije sirovine.

"Da bi se vodila obrtnička pivovara na ovim prostorima, morate imati jako veliku ljubav i entuzijazam ispred svega. Kvaliteta je beskompromisna, iza proizvoda stojimo svojim imenom i prezimenom, a pored ljudskog čimbenika, koji je jako bitan, važna je i oprema. Koristimo opremu renomiranih proizvođača, što nas izdvaja u pogledu učinkovitosti, konkurentnosti na tržištu i kvalitete samog piva", dodao je Kosta.

Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što kvalitetne poslovne ideje uz dovoljno znanja i želje mogu donijeti poslovne rezultate.

"Povod ovoga posjeta bio je upoznati se s uvjetima rada obrtničkih pivovara i općenito malih poduzetnika kako bismo kroz intervencije u zakonu mogli prilagoditi uvjete poslovanja njihovoj veličini jer, sasvim sigurno, ne mogu odgovoriti svim zahtjevima koji se ispostavljaju industrijskim pivovarama i nekim velikim proizvođačima. Svakako je neophodno vršiti intervencije u zakonima i omogućiti im uspješan razvoj, ali i unaprijediti postojeći program samozapošljavanja", istaknuo je gradonačelnik.

Obrtnička pivovara "Laufer" kupcima trenutno nudi svijetlo pivo gornjeg vrenja i pšenično pivo, a kako ističu, ove zime će ponudu proširiti i tamnim pivom, stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana