Bosna i Hercegovina     | 18.09.2020. 17:20 |

Obilježena 28.godišnjica Bitke za Žuč

FENA Saopćenje

SARJEVO, 18. septembra (FENA) - U organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća svečano i dostojanstveno, te uz poštivanje epidemioloških mjera, obilježena je 28.godišnjica Bitke za Žuč.

Tog 18. septembra 1992. godine, krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit. U ofanzivi koja je trajala pet dana poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, a ranjeno ih je više od 90. Među poginulima je i heroj iz Ugorskog, kapetan Mujo Šejto. Stradali su i neki od logoraša u živom štitu. Poginulo ih je 15, a 36 boraca je ranjeno.

Nakon odavanja počasti na spomen obilježju u naselju Ugorsko,  obilježavanje ovog datuma nastavljeno je uz prigodan program, učenje jasina i polaganje cvijeća na lokalitetu Tri bukve.

U ime Općine Vogošća, kao pokrovitelja ovog događaja, obratio se pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Zijad Kadrić koji je pročitao poruku općinskog načelnika Edina Smajića koji je bio spriječen da prisustvuje ovom događaju. Pozvao je sve okupljene da u svojim porodicama i svom okruženju nastave širiti istinu o herojstvu branilaca kako bi se sjećanje na njih očuvalo živim.

Po okončanju svih obraćanja brojne delegacije iz Vogošće, ali i susjednih općina položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti, saopćeno je iz Općine Vogošća.

 

 

 

                                                                                           

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'