Svijet     | 19.09.2020. 11:57 |

Indija uhapsila devet militanata radi planiranja terorističkih napada

FENA Internet

NEW DELHI, 19. septembra (FENA) - Indijska Nacionalna istražna agencija (NIA) saopćila je u subotu da je uhapsila devet militanata al Qaede koji su planirali napade na nekoliko lokacija, među kojima i u prijestonici New Delhiju.

-Grupa je planirala da izvede terorističke napade na vitalne instalacije u Indiji s ciljem ubijanja nevinih ljudi i s terorističkim mislima u njihovim glavama – navodi u saopćenju indijska glavna kontrateroristička agencija.         

- Uhapšeni su 'bili motivirani da poduzimaju napade na više mjesta', uključujući i regiju indijske prijestonice.         

- Šestorica militanata su uhapšena u saveznoj državi Zapadni Bengal a trojica ostalih u južnoj državi Kerala, saopćila je NIA, dodajući da su ti pojedinci "udruženi s modulom al Qaede sponzoriranim u Pakistanu“.

Portparol pakistanskog ministarstva vanjskih poslova nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom. Pakistan često negira da pruža materijalnu podršku militantima.

Indija je intenzivirala ofanzivu protiv militanata u većinski muslimanskoj regiji Kašmira i u drugim oblastima.

Prošle su godine indijske snage ubile čelnika al Qaedi bliske militantne grupe u Kašmiru, izazivajući proteste u dijelovima sporne regije.

NIA je u posljednjim racijama zaplijenila hladno oružje, vatreno oružje kućne izrade i lokalno proizvedena pancirna odijela. Devetorica militanta bit će izvedeni pred sud radi ročišta o određivanju pritvora i dodatnih istraga, saopćila je agencija, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo