Svijet     | 19.09.2020. 12:49 |

Trump o preminuloj sutkinji Ruth Bader Ginsburg: Bila je 'titan prava'

FENA Internet

WASHINGTON, 19. septembra (FENA) – Američki predsjednik Donald Trump u subotu je naredio da zastave na Bijeloj kući, svim državnim zgradama i vojnim objektima budu postavljene na pola koplja do sahrane sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg.

Predsjednik je također naredio da zastave budu postavljene na pola koplja u svim američkim ambasadama i zgradama u inostranstvu. Trump u svojoj proklamaciji naziva Ginsburg "pionirom, ne samo na polju zakona, nego u istoriji naše zemlje“.

Trump također navodi da je pokojna sutkinja Ginsburg bila “titan prava”.

Ginsburg (87) je preminula u petak u svom domu u Washingtonu od komplikacija izazvanih metastazama raka na pankreasu. Trump je govorio na predizbornom skupu više od sat vremena nakon što je objavljena vijest o njenoj smrti i kasnije je kazao da nije saznao za tu vijest tokom govora.

U saopćenju postavljenom na Twitteru, Trump piše da je Ginsburg "postala slavna po svom briljantnom umu i moćnim izlaganjima u Vrhovnom sudu“.  

Trump nije spomenuo da li će imenovati novog suca Vrhovnog suda, iako je naglasio u govoru da bi mu naredni predsjednički mandat mogao pružiti priliku da obavi barem četiri imenovanja u devetočlanom sudu.

Do predsjedničkih izbora ostalo je još 46 dana, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo