Bosna i Hercegovina     | 20.09.2020. 11:42 |

Kulenović: 'Zagrebački sastanak' je nastavak etno-teritorijalnih politika

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adil Kulenović smatra da je nedavni sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem samo nastavak etno-teritorijalnih politika, uključujući i praksu da se Ustav Republike Hrvatske stavlja iznad Ustava BiH prema dijelu političkog naroda u BiH.

To je kazao na današnjoj online redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Bespuća zagrebačkih susreta".

Kulenović smatra da su uvredljivost i arogancija službenog Zagreba 'kap koja je prevršila mjeru' i koja predstavlja kontinuitet arogantnog odnosa političkog Zagreba prema Sarajevu.

- Moderna politička nacija BiH razvija se snažnije i otvorenije i vjerujemo da će u budućnosti tako i biti - kazao je Kulenović.

Psiholog i analitičar Ibrahim Prohić smatra da taj 'diplomatski incident' ponovo reafirmira etnički princip kao krunski, na kojem se uspostavlja ustavna konstitucija i odnosi u regionu.

Osnovni propust 'zagrebačkog sastanka' je, dodao je, što su zaobiđene institucije BiH i što se na taj način derogira država BiH.

- Nemamo više pravo na naivnost nakon svega. Tačno je da taj događaj ima predizborne motive, ali to nije glavni motiv takvih postupaka, već to što region nije odmakao od ratnih devedesetih godina. Region je i danas ideološki, politički i mentalno u tim godinama - kazao je Prohić.

Bivši zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Ante Čolak smatra da je pravi razlog sastanka u Zagrebu ustvari pokušaj blokade donošenja Briselskih sankcija za Dodika.

- Te sankcije bi za njega značile primjenu Bonskih ovlasti u BiH, što bi podrazumijevalo promtno djelovanje visokog predstavnika bez obzira na Vijeće za implementaciju mira - zaključio je Čolak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'