Svijet     | 21.09.2020. 08:53 |

Koronavirus usporio u Australiji i na Novom Zelandu, u Evropi raste broj zaraza

FENA Internet

LONDON, 21. septembra (FENA) - Infekcije koronavirusom usporile su u Australiji i na Novom Zelandu, dok je Britanija objavila "prekretnicu" na COVID-19, a evropske zemlje planiraju pooštravanje ograničenja kako bi zaustavile ponovni rast slučajeva zaraze.

Britanija je na prekretnici u vezi s COVID-19, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock, upozorivši da bi se moglo nametnuti drugo nacionalno zaključavanje ako ljudi ne slijede vladina pravila osmišljena da zaustave širenje virusa, prenosi Reuters.

Češka vlada mogla bi proglasiti vanredno stanje ako se nedavni porast slučajeva nastavi sljedećih dana, rekao je ministar zdravstva Adam Vojtech.

Demonstranti u nekim siromašnijim područjima Madrida koji su suočeni sa blokadom radi zaustavljanja sve veće stope zaraze izašli su u nedjelju na ulice tražeći bolje zdravstvene propise, žaleći se na diskriminaciju od strane vlasti.

Rusija je u nedjelju prijavila 6.148 novih slučajeva, drugi dan zaredom kada je dnevni broj slučajeva premašio 6.000.

Francuske zdravstvene vlasti izvijestile su u nedjelju o 10.569 novih potvrđenih slučajeva COVID-19, što je manje od rekordnog povećanja od 13.498 prethodnog dana.

Škole u Seulu i obližnjim područjima nastavile su nastavu prvi put u gotovo mjesec dana nakon što su dnevni slučajevi pali na najniži nivo od sredine augusta.

Australska žarišna tačka koronavirusa Victoria izvijestila je u ponedjeljak o najnižem dnevnom porastu infekcija u posljednja tri mjeseca, iako je državni premijer Daniel Andrews rekao da još ne planira ublažiti ograničenja.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern ukinula je sva ograničenja za koronavirus u cijeloj zemlji, osim u  žarištu drugog talasa Aucklandu gdje se broj novih infekcija usporava neznatno.

Sjedinjene Države postavile su jednodnevni rekord u kojem se provodi preko milion dijagnostičkih testova na koronavirus, ali zemlji treba šest do 10 miliona testiranja dnevno kako bi epidemije stavila pod kontrolu, smatraju stručnjaci.

Brazil i Argentina, zemlje Latinske Amerike koje traže više vremena da se obavežu na globalni sistem za vakcinu protiv COVID-19 poznatu kao COVAX, rekli su da to namjeravaju učiniti što prije.

U Aziji i na Bliskom istoku Maroko je potpisao ugovor s ruskim R-Pharmom o kupovini vakcine protiv COVID-19 proizvedenoj prema licenci britanske AstraZenece, objavilo je ministarstvo zdravstva, budući da se ukupan broj slučajeva zaraze u toj državi približio 100.000.

Izrael je na početku židovske sezone praznika ušao u drugu blokadu širom zemlje, prisiljavajući stanovnike da ostanu uglavnom kod kuće usred ponovnog izbijanja novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Navodeći podatke o koronavirusu u svijetu Reuters prenosi da je Moderna Inc, američka, biotehnološka kompanija sa sjedištem u Cambridgeu i Massachusettsu saopćila je da je na putu da proizvede 20 miliona doza svoje eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa do kraja godine, zadržavajući pritom cilj da pripremi 500 miliona do  milijardu doza naredne godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo