Bosna i Hercegovina     | 21.09.2020. 11:58 |

Mreža za izgradnju mira poziva građane na aktivnosti Sedmice izgradnje mira

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Mreža za izgradnju mira, obilježavajući Međunarodni dan mira, nastoji povezati različite lokalne inicijative.

Poziva sve građane BiH da se priključe Sedmici izgradnje mira, te podsjeća da, iako se obilježava jedanput u godini, Dan mira bi zapravo trebao biti svaki dan. Stoga, "zadaća svih nas je da svaki dan zajedno i sistemski gradimo održivi mir jer doprinos svih nas je neophodan za život u državi gdje se međusobno cijenimo, prihvatamo i poštujemo, vrednujemo sve naše razlike kao bogatstva koja nas oplemenjuju i spajaju.

Kako poručuje u saopćenju Mreža za izgradnju mira, koja okuplja 214 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, potrebno je njegovati dijalog i graditi ljepšu budućnost za nas i za generacije koje dolaze.

U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama, 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira. Ovaj bitan datum je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine.

Dvadeset godina kasnije, 2001. godine, Rezolucijom Ujedinjenih nacija 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini, čime je potvrđen značaj njegovog obilježavanja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo