Regija     | 21.09.2020. 12:06 |

Proglašeni pobjednici za evropske ambasadore zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Proglašeni su pobjednici poziva za mlade evropske ambasadore sa zapadnog Balkana, te će 60 njih preuzeti uloge prvih članova nove regionalne mreže mladih, razvijati vještine i razmjenjivati ideje kako bi promovirali  evropske vrijednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija.

Inicijativa Mladi evropski ambasadori (Young European Ambassadors) dio je regionalnog komunikativnog programa Evropske unije za zapadni Balkan, koji je pokrenut ranije ove godine.

Prvi poziv za mlade evropske ambasadore privukao je više od 400 aplikanata, dok su pobjednici izabrani kombinacijom javnog online glasanja i ocjenama šestočlanog žirija.

Odabrani mladi evropski ambasadori odražavaju raznolikost interesiranja, te na taj način unose uzbudljiv spoj svojih vještina i talenata u YEA mrežu.

Iako dolaze iz različitih sredina, svi dijele interesiranje za učenje o evropskim vrijednostima, povezivanje s vršnjacima i razvijanje ideja. Mladi ambasadori i atešei bit će otvoreni za razmjenu mišljenja i pokretanje promjena u svojim zajednicama, kao i u cijelom regionu zapadnog Balkan i širom EU.

- Ta platforma je veoma važna za Evropsku komisiju. Buduće mlade ambasadore i mlade ljude u regionu, smatramo jednim od ključnih pokretača pozitivnih promjena u zemljama koje podržavamo - kazala je direktorica Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Miriam Ferran.

Mladi ambasadori i atešei učestvovat će na konferencijama, kulturnim događajima kao i studijskim putovanjima širom EU i zapadnog Balkana kako bi jačali vještine i širili mrežu te će se uključivati u različite kreativne i socijalne projekte koji podstiču aktivizam.

Također, radit će na razvoju liderskih vještina kroz posebno kreirane radionice, istraživati komunikacijske tehnike, online i offline, ali i učiti o Evropskoj uniji i šta ona može da donese regionu zapadnog Balkana.

Kako bi se kvalificirali za učešće, kandidati su morali da imaju između 18 i 29 godina i da dolaze s područja zapadnog Balkana - iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije ili Srbije.

Od njih se također očekivalo da budu aktivni u nekim od kreativnih oblasti kao što su umjetnost i dizajn, film i fotografija, muzika, aktivizam mladih, zaštita životne sredine ili sport kao i predstave glasačima ideju i misiju kao mladog evropskog ambasadora u video klipu u trajanju od minute.

Veliki broj učesnika i 80.000 glasača govori o značajnom interesiranju mladih širom regiona za aktivizam i za mogućnosti koje im nudi EU, ne samo za njihovo lično usavršavanje, već i za izgradnju solidarnosti i uzajamne podrške.

Drugi poziv za prijavu bit će otvoren sljedeće godine, a svi detalji će biti objavljeni na webalkans.eu, najavili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!