Bosna i Hercegovina     | 21.09.2020. 13:37 |

Turković: Umjesto Trgovske gore pronaći druge lokacije za nuklearno odlagalište

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković upozorila je danas u Beču da predložena lokacija odlagališta nuklearnog otpada ugrožava bh. nacionalno blago - rijeku Unu i 300.000 stanovnika na sjeveru Bosne i Hercegovine.

U uvodnom izlaganju na Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) naglasila je da je pandemija Covid-19 suočila svijet s nezapamćenom situacijom, ali dok traje borba za rješavanje te situacije ne smije se zaboraviti poštivanje ljudskih prava, s pravom na život, koji je njihov temelj.

- U sjevernoj Bosni i Hercegovini danas je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Evropi prema National Geographicu - podvukla je.

Kako je naglasila predložena lokacija u Trgovskoj gori udaljena je manje od jednog kilometra od granice s Bosnom i Hercegovinom i ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode, koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja.

- Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad - kazala je ministrica Turković.

Također, istaknula je, da predloženo mjesto predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama, koje broje 300.000 ljudi, koji se svakodnevno oslanjaju na rijeku Unu.

- Potencijalni negativni utjecaji na zdravlje također izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih utjecaja. Stoga tražimo pomoć Evropske unije i IAEA-a kako bismo pomogli našem susjedu da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad - dodala je.

To mjesto ne treba da prijeti našim životima i treba biti mjesto koje neće utjecati na bh. nacionalno blago, rijeku Unu.

- Pomozite nam ojačati pravo na život, temelj ljudskih prava, do kojeg iskreno držimo kao zemlja, koja teži da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji - kazala je u obraćanju ministrica Turković.

Tokom službene petodnevne posjete Republici Austriji, ministrica Turković će održati niz sastanaka sa najvišim zvaničnicima nekoliko agencija Ujedinjenih nacija (UN) sa sjedištem u Beču i OSCE-a.

Također, sastat će se i s tri ministara iz Vlade Republike Austrije, te upriličiti sastanak s počasnim konzulima Bosne i Hercegovine u Republici Austriji, najavljeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo