Ekonomija     | 21.09.2020. 14:02 |

Potpisani ugovori o zapošljavanju 23 demobilisana borca iz ZDK-a

FENA Saopćenje

ZENICA, 21. septembra (FENA) - Ugovori o zapošljavanju 23 demobilisana borca u 15 firmi u okviru programa kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), potpisani su danas u sjedištu tog kantona, a iz kantonalnog budžeta za ovu namjenu izdvojeno je 168.000 KM.

Premijer ZDK Mirza Ganić je rekao da je Vlada posvećena zapošljavanju novih radnika, posebno u vremenu pandemije kada je smanjen obim privrednih aktivnosti.

- Naše mjere koje smo kreirali s jedne strane su usmjerene u pravcu podrške privrednim subjektima, a s druge strane ka onima kojima je posao najpotrebniji. Želim izraziti zadovoljstvo jer 23 osobe koje će početi raditi nije mali broj i zbog toga zaista možemo biti ponosni - rekao je Ganić.

Podsjetio je da je pored ovog programa, uz podršku Ministarstva za boračka pitanja ranije ove godine otvoreno novih 76 firmi i podržano 15 pokrenutih boračkih biznisa, a u isto vrijeme je počela realizacija Uredbe o egzistencijalnoj naknadi za demobilisane borce mlađe od 57 godina. U 2020. godini za ovu namjenu je opredijeljeno pet miliona KM, a očekuje se da će pravo na naknadu ostvariti 6.000 boraca.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković zahvalio je premijeru i članovima Vlade što podržavaju programe zapošljavanja boračke populacije, naglasivši da se radi o održivim projektima i da su pojedini poslodavci po drugi put dobili podsticaje, jer su sačuvali ranije otvorena radna mjesta u okviru ovog programa.

- Otvaramo nove firme i pomažemo postojeće, a u toku je i javni poziv za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca koji se provodi putem Službe za zapošljavanje ZDK. Sa ovakvim projektima ćemo nastaviti u narednom periodu, jer je to jako dobra praksa - rekao je Čolaković.

Korisnici ovogodišnjeg programa zapošljavanja izrazili su zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora. Ferida Begović iz Tešnja rekla je da je ovo dobra prilika da posao dobiju demobilisani borci koji zbog starosti nisu konkurentni na tržištu rada.

- Svaka prilika koja će nam omogućiti da "namaknemo" koju godinu radnog staža znači nam puno. Borci u godinama nisu interesantni poslodavcima tako da svaka vrsta podrške koja će nam pomoći je dobrodošla - rekla je Begović.

Potpisivanju sporazuma sa dva borca iz Doboj Juga prisustvovao je i općinski načelnik Mirnes Tukić, koji je rekao da država na ovaj način pokazuje da vodi brigu o boračkoj populaciji, te da je kroz projekte samozapošljavanja i zapošljavanja ove godine zbirnuto deset pripadnika boračke populacije iz ove općine, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!