Svijet     | 22.09.2020. 09:39 |

Johnson najavljuje nove mjere, podignut nivo uzbune na koronavirus

FENA Internet

LONDON, 22. septembra (FENA) - Britanski pubovi morat će se zatvoriti ranije, a ljudi koji se ne budu pridržavali karantenskih pravila suočit će se s visokim novčanim kaznama pod novim ograničenjima kako bi  se obuzdao rastući talas novih zaraza koronavirusom.

Britanski premijer Boris Johnson najavljuje nove mjere u utorak, dan nakon što su glavni medicinski službenici Velike Britanije podigli nacionalni nivo upozorenja za Covid-19, rekavši kako je virus u općoj cirkulaciji i brzo se širi, prenosi AFP.

I drugi vrhunski medicinski stručnjaci rekli su da bi se britanski broj novih svakodnevnih infekcija - koji je u ponedjeljak iznosio 4.300 – mogao u oktobru povećati i do 50.000 dnevno  ako se ne poduzmu hitne mjere.

Premijerov ured rekao je da će od četvrtka pubovi, barovi i druga ugostiteljska mjesta biti ograničeni samo na uslugu stolova i morat će se zatvoriti u 22 sata.

Johnson bi u utorak trebao obavijestiti Parlament o situaciji s koronavirusom nakon sastanaka svog kabineta i vladinog kriznog odbora. Također će se putem televizije obratiti naciji o naporima u borbi protiv virusa.

Velika Britanija postupno povećava ograničenja kako slučajevi koronavirusa rastu, a ljudima je zabranjeno okupljanje u velikim grupama. No, mjere su daleko manje stroge od zaključavanja u cijeloj zemlji, nametnutog u aprilu, u kojem su zabilježena ograničenja kretanja i zatvaranje većine poduzeća. Od juna su te mjere ublažene kad su slučajevi zaraze počeli padati, ali taj je trend sada obrnut.

U ponedjeljak su glavni zdravstveni dužnosnici Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske podigli uzbunu za virus s tri na četiri, što je drugi najviši nivo. Rekli su da su slučajevi Covid-19  u "brzom i vjerojatno eksponencijalnom porastu".

U kratkom televizijskom obraćanju  glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance i vodeći liječnik za odgovor na COVID_19 Chris Whitty rekli su da nakon laganog porasta novih infekcija tokom ljeta, broj novih slučajeva Covid-19 sada se udvostručuje svakih sedam dana. Rekli su da bi se nove infekcije mogle povećati deset puta na gotovo 50.000 dnevno sljedećeg mjeseca ako se sada ništa ne poduzme.

U drugim je zemljama takav porast ubrzo je doveo do porasta broja smrtnih slučajeva, rekao je Whitty.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo