Svijet     | 22.09.2020. 10:48 |

Na odjelu COVID-19 u Tel Avivu upozorenje o smanjenju kapaciteta

FENA Internet

TEL AVIV, 22. septembra  (FENA) - Unutar brze popune odjela za koronavirus u bolnici u Tel Avivu, ljekari  se suočavaju sa naglim porastom novih slučajeva koji su Izrael prisilili na drugu blokadu u cijeloj državi.

Zdravstveno osoblje strahuju da trosedmično zatvaranje, uvedeno u petak, možda neće biti dovoljno dugo ili restriktivno da uspori dnevni priliv slučajeva i rastereti bolnice za koje upozoravaju da bi uskoro mogle dostići maksimalnu popunjenost, prenosi Reuters.

Novi slučajevi dosegli su dnevni maksimum od više od 5.000 oboljelih među devet miliona izraelskog stanovništva, naglo odskočivši od jednoznamenkastih najnižih vrijednosti nakon relativno jačeg početnog zaključavanja od marta do maja.

Na prvim crtama izraelskog drugog vala COVID-19 su ljekari i medicinske sestre koji danonoćno rade u bolnici Ichilov, gdje je polovina od 60 pacijenata s COVID-19 u ozbiljnom stanju i treba im ventilacija, rekao je glasnogovornik bolnice.

Guy Choshen, direktor odjela za koronavirus, rekao je da je bolnica počela primati pacijente iz Jeruzalema i okruga na sjeveru Izraela "zbog (njihove) nesposobnosti da se nose s ovim povećanjem broja oboljelih".

Pripremajući se za ono što je nazvao "najgorim scenarijima", ministar obrane Benny Gantz rekao je u ponedjeljak da je naredio vojsci da bude spremna podići poljsku bolnicu kako bi ublažilo preopterećenje.

Neki su se dužnosnici zalagali za pooštravanje trenutne blokade. Dok su škole zatvorene, Izraelci i dalje smiju putovati na posao, okupljati se u malim grupama i prisustvovati protestima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti