Bosna i Hercegovina     | 22.09.2020. 12:22 |

'Merhamet' - Uručena novčana pomoć prikupljena u akciji 'Pomoć narodu Albanije'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Delegacija Humanitarne organizacije (HO) "Merhamet“- Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD), koju je predvodio njen predsjednik Kenan Vrbanjac, posjetila je grad Drač u Albaniji gdje je uručila novčanu pomoć u iznosu od 20.000 KM.

Sredstva su prikupljena tokom Merhametove humanitarne akcije "Pomoć narodu Albanije“, organizirane nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju, navodi HO "Merhamet" MDD u saopćenju za javnost.

Kako se dodaje, delegaciju "Merhameta“ primila je Aurora Hyka, direktorica Regionalnog centra za javno zdravstvo pri Ministarstvu zdravlja i socijalnog staranja Albanije.

Novčana pomoć u iznosu od 20.000 KM bit će utrošena za rekonstrukciju Doma zdravlja u općini Sukth, stradalom u nedavnom zemljotresu. U njemu se liječi oko 30.000 stanovnika, a većinu njih čine Bošnjaci porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Hyka je zahvalila "Merhametu“ uime institucije na čijem je čelu i Ministarstva zdravlja i socijalnog staranja te u ime građana Albanije na, kako je kazala, ovoj vrijednoj donaciji.

- Prijatno nas je iznenadio ovaj humani gest 'Merhameta', ali i solidarnost građana BiH s narodom Albanije. To je gest koji se ne zaboravlja - kazala je direktorica Hyka.

Predsjednik HO "Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac je naglasio da su se građani BiH, kao mnogo puta do sada, odazvali "Merhametovoj“ akciji te da oni ne zaboravljaju one koji su im pružili pomoć kada im je ona bila najpotrebnija, tokom agresije na BiH.

Delegacija „Merhameta“ je, zajedno sa direktoricom Aurorom Hukom, posjetila Dom zdravlja u općini Sukth.

Direktor ove zdravstvene institucije Mirjam Beu je tokom razgovora kazao da će "Merhametova“ donacija omogućiti rekonstrukciju Doma zdravlja koji je izgrađen daleke 1933. godine, a koji je oštećen u posljednjem zemljotresu, kao i poboljšanje zdravstvenih usluga za stanovništvo općine Sukth.

- Nakon rekostrukcije, na ulazu će biti postavljena mermerna ploča na kojoj će pisati da je "Merhamet“ pomogao obnovu našeg Doma zdravlja i to će biti naš znak vječite zahvalnosti "Merhametu“ i građanima BiH. Na ovaj vaš humani gest bit će ponosni i stanovnici općine Sukth, pogotovo Bošnjaci koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine - kazao je direktor Beu.  

Delegacija "Merhameta“ sastala se i sa predstavnicima Bošnjaka u Albaniji.

Domaćinima su uručene knjige - početnice i radne sveske za bosanski jezik, koje će biti podijeljene bošnjačkoj djeci, učenicima prvih razreda osnovne škole, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom