Bosna i Hercegovina     | 23.09.2020. 11:37 |

Donesena dva pravilnika u okviru programa prevencije neprihvatljivih ponašanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo dva podzakonska akta u okviru Programa sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika u osnovnim školama Kantona Sarajevo.

To je Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštiti učenika i Pravilnik o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana.

Pomenutim pravilnicima propisuju se mjere odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana za učenike s problemima u ponašanju, mjere zaštite učenika i evidencije koje se vode u tom procesu.

Program sekundarne prevencije pretpostavlja rano prepoznavanje indikatora koji mogu da dovedu dijete u opasnost da postane počinilac ili žrtva različitih oblika nasilja. Krajnji cilj je briga o učenikovom mentalnom zdravlju.

Tendencija preventivnog programa je pružanje adekvatnog tretmana djetetu i porodici umjesto određivanja sankcije.

Zadatak profesionalaca je da istraže uzrok nekog neprilagođenog ponašanja djeteta, te da rade na njegovom smanjivanju ili otklanjanju, kao i na jačanju protektivnih faktora, resursa koji postoje u okruženju djeteta.

Osnovna škola je mjesto gdje se prepoznaju različiti oblici ponašanja djece, odnosno faktori rizika koji postoje u djetetovom okruženju. Školsko okruženje ima važnu ulogu u postizanju i održavanju mentalnog zdravlja djece.

Roditelji učenika trebaju biti sigurni da će njihova djeca imati jednak tretman, brigu i zaštitu bez obzira u koju školu ide njihovo dijete.

S tim u vezi, Ministarstvo je pripremilo video koji se prezentuje roditeljima učenika u osnovnim školama Kantona Sarajevo, jer samo zajedničkom saradnjom roditelja, nastavnika i stručnih saradnika u školama mogu se postići pozitivni odgojno-obrazovni ishodi, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta