Svijet     | 23.09.2020. 13:21 |

Lukašenko položio zakletvu na ceremoniji bez najave

FENA Internet

MINSK, 23. septembra (FENA) - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko položio je zakletvu u srijedu za novi mandat u inauguraciji koju je opozicija proglasila nelegitimnom, pozivajući na nove proteste protiv njegove 26-godišnje vladavine.

Današnja iznenadna ceremonija, koja bi uobičajeno bila održana kao veliki državni događaj, je obavljena bez najave, a uslijedila je nakon spornih izbora 9. augusta na kojima je Lukašenko  pobijedio, prenosi BBC.

Opozicija ga optužuje za namještanje glasova zbog čega je organizirala više od šest sedmica masovnih protesta tražeći ostavku. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija izrekli su sankcije protiv zvaničnika koji su učestvovali u izborima.

Zvanična novinska agencija Belta navodi da je Lukašenko stavio desnu ruku na kopiju ustava i položio zakletvu na svečanosti kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.

Ovaj 66-godišnji predsjednik rekao je da su zemlji potrebni sigurnost i konsenzus jer je na "na ivici globalne krize", što je očigledno referiranje na pandemiju COVID-19.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!