Bosna i Hercegovina     | 23.09.2020. 13:56 |

Turković u Beču s direktoricom UNODC-a: BiH je prioritet za UNODC

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković jučer je u Beču razgovarala sa generalnom direktoricom Kancelarije UN-a u Beču i izvršnom direktoricom Kancelarije UN-a za droge i kriminal (UNODC) Ghadom Fathi Waly.  

Ministrica Turković je tokom razgovora kazala da se jedan od tri regionalna stručna centra UNODC-a nalazi u Sarajevu, te da se u BiH nalazi i Programska kancelarija UNODC-a koja je nedavno proširena. 

Govoreći o glavnim neprilikama naše zemlje, ministrica Turković je ukazala na svakodnevni dolazak migranata u BiH, među kojima postoje i oni koji su skloni činjenju kriminalnih djela. Dodala je da bi BiH bila zahvalna na pomoći UNODC-a u kontroli granice, te na većim kapacitetima u regionalnoj saradnji i razmjeni podataka. 

Direktorica Waly je kazala da je UNODC uspješno uspostavio Jedinicu za kontrolu na graničnom prelazu Bijača, te da trenutno uspostavlja novu Jedinicu na graničnom prelazu Gradiška i Međunarodnom aerodromu Sarajevo, što će ojačati graničnu sigurnost u BiH. 

UNODC će započeti opsežne aktivnosti u borbi protiv korupcije u regiji, i u tom kontekstu će raditi sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom sa sjedištem u BiH. Naglasila je da je BiH prioritet za UNODC, ali da je cijeli region od velike važnosti, posebno u borbi protiv droga i trgovine ljudima. 

Ministrica Turković je dodala da je novoimenovani ministar sigurnosti BiH spreman za saradnju i da je jedan od njegovih prioriteta veće prisustvo UNODC-a u regionu, te je uputila zvaničan poziv za pronalaženje mogućnosti za daljnju saradnju. U tom kontekstu, naglašeno je da bi bilo važno organizovati zajednički sastanak ministara sigurnosti, profesora na univerzitetima, predstavnika nevladinih organizacija i APIK-a. 

Na sastanku je istaknuto da postoji mogućnost da se organizuje seminar o podizanju svijesti o radu UNODC-a, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo