Regija     | 23.09.2020. 15:26 |

Vičič: Agrokor je uvijek znao iznaći rješenje za izlazak iz krize

FENA Agencije

ZAGREB, 23. rujna (FENA) - Svjedočenjem slovenskog stručnjaka za faktoring Valentina Vičiča, koji je kazao da je Agrokor uvijek znao iznaći rješenje za izlazak iz krize, u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem vlasniku tog koncerna Ivicu Todoriću za zlouporabe 'teške' 1,25 milijuna eura.

Vičić, koji je prema vlastitom priznanju, odrađivao u 'fušu' poslove za Agrokor, pojasnio je da je surađivao s drugookrivljenim Antom Huljevom koji ga je 2013. kao Agrokorov menadžer zamolio da iznađe rješenje za tešku financijsku situaciju u kojoj se našao Agrokor nakon što se zadužio kod nekoliko banaka, javila je Hina.

"Dogovorio sam s Huljevom da od prodajne cijene dobijem dva posto provizije za savjetodavne uloge, nakon što se prodaju neke nekretnine. O poslu sam razgovarao samo s Huljevom, dok ostale okrivljenike ne poznajem. Ne mogu objasniti zašto je Huljev baš mene odabrao za poslovnog savjetnika, osim što imam iskustva i rezultate", ispričao je Vičič.

Svjedok je dodao da je Agrokor u to vrijeme bila prezadužena kompanija za što pretpostavlja da je to bila "općepoznata stvar u poslovnim krugovima". Nadodao je kako mu nije poznato je li Agrokor angažirao još kojeg stručnjaka za restruktuiranje kompanije za koju je ustvrdio da je uvijek znala iznaći rješenje za izlazak iz problema.   

Todorić i dalje ne surađuje sa svojom odvjetnicom po službenoj dužnosti

Ivica Todorić je u srijedu nastavio odbijati suradnju s odvjetnicom Ljiljanom Planinić koja mu je dodijeljena po službenoj dužnosti te je ponovio kako smatra da se radi o montiranom procesu.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića i Huljeva je i nekadašnja Agrokorova menadžerica Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna 2019.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Nedavno podignuta optužnica i u "velikom slučaju Agrokor"

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo u tom je slučaju optužnicu podiglo prošloga tjedna.

Njom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, a tereti ih se da su Agrokor navodno oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Uz Todorića i sinove novom su optužnicom obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. 

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo