Kultura     | 23.09.2020. 21:17 |

Danilo Kiš - Pisac čija djela nikada ne gube na aktuelnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Prošla je 31 godina od kada je prerano preminuo Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih pisaca koji je ikada rođen na ovim prostorima.

Iako su napisana u nekom drugom vremenu i o nekom drugom vremenu, njegova djela i dan danas ne gube na aktuelnosti, nego naprotiv čitajući ih pronalazimo i previše „poznatih“ situacija, kroz koje i sada prolazimo - saopćeno je iz online knjižare Knjiga.ba.

Knjiga.ba je u svoju ponudu obogatila gotovo cjelokupnim književnim opusom tog pisca, koji se može pronaći u njihovoj online knjižari.

U saopćenju se navodi da je Danilo Kiš jedan od najvećih jugoslovenskih književnika, čija se djela smatraju jednima od najboljih u književnosti bivše države.

Kiš je rođen u Subotici 1935. godine u radničkoj porodici. Osnovnu školu završio je u Mađarskoj. Krajem Drugog svjetskog rata otac mu je uhapšen i kao Židov odveden u Auschwitz, gdje je i ubijen. Kiševa porodica je nakon toga odvedena u Cetinje, majčino rodno mjesto, gdje je Kiš krenuo u gimnaziju. Nakon mature upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, gdje je diplomirao opštu književnost i to kao prvi diplomant na tom tek formiranom fakultetu.

Kiš je kasnije radio kao prevodilac s mađarskog i francuskog jezika. Bio je profesionalni pisac te je vodio međunarodnu suradnju Udruženja književnika Srbije. Osim toga, radio je kao lektor srpsko-hrvaskog jezika u Francuskoj. 1988. godine postao je dopisni član Srpske akademije nauke i umjetnosti, te je kao književnik živio u Beogradu i Parizu.

U književnosti je Kiš poznat po svojim kratkim pričama i romanima, s time da su mu zbirke priča često tematski objedinjene pa se čini kao da su roman sastavljen od naslovljenih poglavlja. Takve su njegove zbirke "Rani jadi" i "Peščanik". Kiš je napisao dva kratka romana "Mansardu" i "Psalam 44", dok je najveći uspjeh među čitaocima doživio njegov roman "Bašta, pepeo".

Druga njegova najpoznatija djela sigurno su "Grobnica za Borisa Davidoviča" i "Enciklopedija mrtvih". Ostala djela su mu "Čas anatomije", "Homo poeticus" i "Noć i magla", a posmrtno su mu objavljene knjige "Život", "Gorki talas iskustva", "Pjesme i pripjevi", "Lauta i ožiljci" te "Literatura".

U svojim knjigama Kiš je često pisao o svom djetinjstvu, ocu i iskustvu Židova u Drugom svjetskom ratu, ali i ranije.

Za svoja književna djela Kiš je dobio niz nagrada i priznanja, među kojima su najznačajniji NIN-ova nagrada za njegov roman "Peščanik", koju je dobio 1972. godine i Nagrada Ivan Goran Kovačić koju je 1977. dobio za zbirku pripovjedaka "Grobnica za Borisa Davidoviča".

Danilo Kiš umro je u Parizu 1989. godine od raka pluća, a pokopan je Beogradu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo