Bosna i Hercegovina     | 24.09.2020. 09:36 |

Koč: Autoput će stabilizirati regiju

FENA Internet

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč, u intervjuu za „Dnevni avaz", ocijenio je da će projekt izgradnje autoputa kojim će se povezati Sarajevo i Beograd dovesti će do učvršćivanja mira i stabilnosti u regiji.

Koč kaže da Turska, kao inicijator projekta o izgradnji autoputa, pažljivo prati proces do kojeg je stigao vrlo važan projekt, koji se sastoji od različitih etapa između Sarajeva i Beograda.

- Ovaj projekt kojim će se Sarajevo i Beograd povezati jednim prstenom, osim ekonomske i socijalne koristi, dovest će do učvršćivanja mira i stabilnosti u regiji, što je i bio temeljni cilj Turske u donošenju ove inicijative - kaže on.

Međutim, naveo je, u proteklom periodu COVID-19 pandemija, sa svojim negativnim utjecajem na globalnom nivou, nažalost, dovela je i do zastoja u radovima na autoputu Sarajevo - Beograd.

- S druge strane, u trenutnoj fazi će se radovi na eksproprijaciji trase autoputa nastaviti i vidimo da se taj proces prati - rekao je Koč.

On vjeruje da će zastoji u procesu gradnje biti prevazideni što je prije moguće.

- S druge strane, realizacija ovog projekta će ne samo povećati regionalnu saradnju već će dati i primjer u kontekstu budućnosti BiH da Predsjedništvo BiH, u kojem su predstavnici tri konstitutivna naroda, može zajedničkim odlukama realizirati inicijative, što će predstavljati značajno ulaganje u prosperitetnu i stabilnu budućnost države - rekao je, između ostalog, turski ambasador u intervjuu za "Dnevni avaz".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana