Ekonomija     | 24.09.2020. 13:03 |

Srednjobosanska županija nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan turizma

FENA Saopćenje

TRAVNIK, 24. rujna (FENA) - Brojnim turističkim aktivnostima u Srednjobosanskoj županiji bit će obilježen 27. rujna - Svjetski dan turizma, koji se ove godine održava pod geslom "Turizam i ruralni razvoj".

Posjetitelji će ovoga vikenda imati priliku uživati u brojnim besplatnim sadržajima i ponudama, kao i u velikim popustima zanimljivih ponuda i to na najatraktivnijim srednjobosanskim turističkim destinacijama.

"Cilj nam je u povodu ovog događaja ukazati na turističke potencijale Srednje Bosne kao destinacije aktivnog odmora te osigurati posjetiteljima brojne pogodnosti za taj dan. Ove godine planirali smo obilježiti Svjetski dan turizma s većim brojem aktivnosti na području svih općina, međutim zbog epidemiološke situacije, programe smo pripremili s onim organizacijama i poduzećima koji su to na najlakši u najučinkovitiji način mogli realizirati", kazao je ravnatelj Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević.

Uz Turističku zajednicu SBŽ-a u organizaciju obilježavanja ovog značajnog turističkog datuma uključeni su i Općina Travnik, JU "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca", Zavičajni muzej Travnik, Franjevački muzej Jajce, PD "Paklarske stjene" i PD "Vlašić", te hotel Blanca Resort & Spa i hotel Sunce Vlašić.

U okviru programa za vikend će na Vlašiću biti otvoreno suvremeno klizalište na ledu. Radi se o ekološkom klizalištu koje omogućava klizanje u svim vremenskim uvjetima, i to bez potrošnje vode, energije i CO2 emisije.

"Naša misija poboljšanja turističke ponude Vlašića nikada ne smije i neće biti ostvarena nauštrb prirode Vlašića. Tome u prilog govori i činjenica da smo se umjesto gradnje klasičnog klizališta odlučili za Glice eko-klizalište. Unikatno švicarsko rješenje omogućit će klizanje tijekom cijele godine, a pristup klizalištu je u subotu i nedjelju besplatan. Dugoročni cilj nam je i unapređenje naše sportske ponude u domeni sportova čija je osnova kretanje po ledu", rekao je event manager Turističke agencije Wintervision Saša Naprta.

Za posjetitelje koji se odluče za Vlašić ovoga vikenda osigurani su popusti u hotelu Blanca Resort & Spa i Hotelu Sunce Vlašić, a za vrijeme trodnevnog obilježavanja Svjetskog dana turizma na Vlašiću bit će organizirano i druženje uz logorsku vatru, hiking ture i degustacija bh. specijaliteta, filmske projekcije i sportsko-društvene igre za djecu i odrasle. Ljubitelji paintballa će imati priliku okušati se u ovom sportu po akcijskim cijenama.

Turistička zajednica SBŽ-a i planinarska društva "Paklarske stijene" i "Vlašić" 26. rujna započinju s aktivnostima obilježavanja planinarskih staza i puteva s ciljem razvoja i unapređenja planinarske ponude na planini Vlašić.

Tog dana planinarskom signalizacijom markirat će se jedna od najaktivnijih planinarskih staza koja spaja planinarske domove "Erik Brandis" i "Jusuf Pečenković", dok će nastavak postavljanja planinarske signalizacije za još 30 planinarskih staza biti nastavljen tijekom ovog i sljedećeg mjeseca.

Organizirat će se i volonterska akcija na Via Dinarica stazi u suradnji s organizacijama Via Dinarica i Terra Dinarica, gdje će volonteri sudjelovati u aktivnostima obilježavanja planinarskih staza i uređenju i čišćenje platoa Galica na Vlašiću.

Planinarsko društvo "Paklarske stijene" 27. rujna organizira turu "Miholjsko ljeto" na relaciji: Ovčarevo - Brajkovica - Devečani - PD "Erik Brandis" na Galici.

Svjetski dan turizma bit će obilježen i u Jajcu, gdje će 27. rujna za sve posjetitelje biti besplatan ulaz do turističkih atrakcija (vodopad u Jajcu, tvrđava Jajce, katakombe, hram boga Mitrasa, Zavičajni muzej Jajce, Muzej AVNOJ-a) te 50 posto popusta na zipline iznad vodopada.

U Travniku će 26., 27. i 28. rujna Zavičajni muzej Travnik organizirati Dane otvorenih vrata, dok će u utorak, 29. rujna, u hotelu Sunce na Vlašiću (Babanovac) u 11 sati bit će održan okrugli stol na temu "Vlašić - siguran turizam - zimska sezona 2020/2021", u organizaciji Općine Travnik i Turističke zajednice SBŽ-a, uz podršku vlašićkih hotelijera.

Uzimajući u obzir utjecaj covida-19 na turističku industriju na globalnoj razini, a s tim i u Bosni i Hercegovini, Svjetski dan turizma na području općine Travnik posvetiti će se navedenoj tematici. Cilj okruglog stola je priprema zimske turističke sezone na Vlašiću u novonastalim okolnostima pod utjecajem covid-19.

Okrugli stol je namijenjen nadležnim institucijama na županijskoj i lokalnoj razini iz resora gospodarstva i zdravstva, te ugostiteljsko-turističkim djelatnicima na Vlašiću, priopćili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'