Kultura     | 24.09.2020. 12:31 |

Izložba slikarskih i grafičkih radova Safeta Zeca posvećenih Počitelju

FENA Saopćenje

POČITELJ, 24. rujna (FENA) - Samostalna izložba slikarskih i grafičkih radova umjetnika Safeta Zeca "Je l' ti žao Počitelja?" bit će otvorena u subotu, 26. rujna, u prostoru Društva za promociju kulturnog stvaralaštva "MLAZ" u Počitelju, s početkom u 18 sati.

"Ova izložba obuhvaća slikarske i grafičke radove posvećene Počitelju, a ujedno je povod da se okupimo u prostoru Društva, razgovaramo i pokušamo naći razlog tužnoj zapuštenosti i napuštenosti ovog jedinstvenog grada spomenika", istaknula je predsjednica Društva Sanela Nuhanović.

Slikar i grafičar Safet Zec rođen je 1943. godine u Rogatici. Studirao je na Umjetničkoj školi u Sarajevu, 1964. godine upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu gdje 1969. diplomira, a 1972. godine završava i postdiplomski studij u klasi profesorice Ljubice Sokić.

Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma, početkom devedesetih jedan je od najznačajnijih umjetničkih stvaratelja u zemlji i njen predstavnik na mnogim internacionalnim izložbama, priopćeno je iz društva "MLAZ".

Do 1989. živi i radi s obitelji u Beogradu odakle se vratio u Sarajevo gdje ga zatječe rat zbog kojeg napušta grad i zemlju te odlazi u Italiju. Godine 1994. postavljena je njegova prva muzejska izložba u Italiji, gdje se talijanskim radovima priključuje desetak radova iz prethodnog perioda. Dobitnik je značajnog Grand prixa 1996. godine za crtež Alpe Jadran u Ljubljani, a u istom gradu 1998. godine održala se velika samostalna izložba "Slike, crteži i grafike" u dva izložbena prostora.

U svibnju 2001. godine po prvi put je prikazan čitav raspon njegovog stvaralaštva u Sarajevu, gdje je za njega sve i počelo, a nakon Sarajeva izložba je iste godine postavljena i u francuskom gradu Lilleu.

Zec danas živi i radi u Veneciji, Sarajevu i Počitelju, a njegova djela izložena su u značajnim europskim i svjetskim galerijama i muzejima.

Organizator izložbe u Počitelju je Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva "MLAZ" u sklopu projekta "MLAZ-Počitelj: prostor susreta, dijaloga, slobode", koji je podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo