Bosna i Hercegovina     | 24.09.2020. 16:08 |

Policijske službenice na radionici o seksualnom uznemiravanju u policiji

FENA Saopćenje

KONJIC, 24. septembra (FENA) - Dvodnevna radionica na temu "Podizanje svijesti o rodno zasnovanoj diskriminaciji i seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu" počela je u četvrtak u Konjicu a okupila je oko 40 policijskih službenica iz policijskih agencija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Radi se o drugoj radionici ovog tipa, koja se realizira u okviru projekta "Borba protiv rodno zasnovanog nasilja u policijskim strukturama u BiH", koji provodi Udruženje "Mreža policijskih službenica" uz podršku Ambasade SAD-a.

Cilj radionice je podizanje svijesti o diskriminaciji na osnovu spola i seksualnom uznemiravanju u policiji, te postojećim mehanizmima zaštite, imajući u vidu činjenicu da je provedeno istraživanje pokazalo da u policijskim strukturama u BiH postoji visoka tamna brojka ovih slučajeva i službenice se teško odlučuju da to prijave.                               

Uzrok takve diskriminacije je, kako je istaknuto, najčešće spolna neravnopravnost, što je posebno izraženo u policijskim strukturama gdje su još uvijek dominantno zastupljeni muškarci.

Kroz ovaj vid edukacije, policijske službenice se osnažuju da prepoznaju sve vidove diskriminacije i da je prijave nadležnim.

 Imajući u vidu činjenicu da policija treba da bude primjer drugim institucijama u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja kako prilikom preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, tako i unutar svojih redova, apsolutno je neprihvatljivo da se takvi slučajevi u policiji ne prijavljuju i procesuiraju, smatraju u Udruženju "Mreža policijskih službenica".

U narednoj fazi ovog projekta, kako su naveli, bit će realizirane edukacije za nadležne predstavnike Odjela za unutrašnju kontrolu unutar policije s ciljem specijalizacije za istraživanje slučajeva diskriminacije i sačinjene smjernice za postupanje.

                                                          

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'