Bosna i Hercegovina     | 24.09.2020. 16:38 |

Pandemija koronavirusa značajno pogodila lokalnu razinu vlasti u FBiH - SOGFBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. rujna (FENA) - Dvanaesta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, na kojoj je, između ostalog, rezimiran rad u proteklom razdoblju od četiri godine, održana je u srijedu u Sarajevu.

U svečanom dijelu sjednice predsjednik Predsjedništva SOGFBiH i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, predsjednik Predsjedništva Skupštine SOGFBIH i načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktorica SOGFBiH Vesna Travljanin uručili su zahvalnice članovima Predsjedništva Saveza, Nadzornog odbora i drugih organa SOGFBiH za savjesno i odgovorno vršenje dužnosti za razdoblje 2017. -2020. godina.

"U radnom dijelu sjednice bilo je riječi o načinu raspodjele transfera jedinicama lokalne samouprave iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da je Vlada Federacije BiH djelomično uvažila prijedlog Saveza tako što je od ukupnog iznosa od 30 milijuna maraka, transferiranog iz federalnog proračuna za jedinice lokalne samouprave, dio transfernih sredstava (10 milijuna maraka- trećina ukupnog iznosa) podijelila po principu solidarnosti u jednakom iznosu od po 125.000 maraka svakoj jedinici lokalne samouprave na ime financijske pomoći lokalnim proračunima u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije covid-19, dok je 20 milijuna maraka podijeljeno općinama i gradovima putem javnog poziva za sufinansiranje različitih lokalnih infrastrukturnih projekata" priopćeno je u četvrtak iz SOGFBiH.

Predsjedništvo je mišljenja da je ovo dobar način raspodjele te da se može konstatirati da je uspostavljen dobar dijalog sa Vladom FBiH po ovom pitanju.

Članovi Predsjedništva su informirani da je u tijeku izrada Analize utjecaja pandemije koronavirusa na socioekonomski i finansijski položaj jedinica lokalne samouprave u FBiH, pri čemu je naglašeno da je pandemija koronavirusa značajno pogodila lokalnu razinu vlasti u FBiH i dodatno oslabila financijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Predsjedništvo je, također, informirano o mogućnosti upostave financijskog mehanizma za razvoj, procesu izrade novog Strateškog plana Saveza, te o dokumentu okvirne politike "Unaprjeđenje vodnih usluga gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine".

Članovima Predsjedništva su predstavnici kompanije Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo predstavili mogućnost uspostave partnerstva ove kompanije s općinama i gradovima u FBiH.

Najavljen je i nastavak održavanja radionica za jedinice lokalne samouprave o Nacrtu zakona o građevinskom zemljištu koje Savez organizuje u saradnji sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Prva radionica je održana u Mostaru, a preostale su planirane za Sarajevo, Tuzlu i Bihać, navodi se u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana