Bosna i Hercegovina     | 24.09.2020. 16:53 |

Važno podizanje svijesti o specifičnim problemima gluhih i nagluhih osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Ombudsmeni, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba, ukazuju na važnost podizanja svijesti o specifičnim problemima i potrebama ovih osoba, i pozivaju nadležne da doprinesu poboljšanju položaja u društvu i poboljšanju kvaliteta života.

Ombudsmeni istovremeno pozivaju gluhe i nagluhe osobe da se, u slučaju kršenja prava i sloboda, obrate instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

- Osobe sa invaliditetom, a time i gluhe i nagluhe osobe se nerijetko suočavaju sa diskriminacijom i često nemaju ravnopravan položaj s ostalim članovima društva - dodaju ombudsmeni i podsjećaju da je prema podacima Popisa stanovništva iz 2013. godine, u Federaciji BiH registrovana 42.221 osoba sa poteškoćama sa sluhom, dok je u Republici Srpskoj registrovano 26.055 osoba.

Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba odlukom Svjetske federacije gluhih iz 1958. godine obilježava se zadnju subotu u septembru, a kasnije je dan produžen na ''sedmicu'', pa se posljednja sedmica u septembru obilježava kao sedmica posvećena gluhim i nagluhim osobama, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta