Bosna i Hercegovina     | 24.09.2020. 17:05 |

EU isporučila medicinsku opremu za bh. zdravstvene ustanove (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Isporuka opreme Evropske unije za medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19, upriličena je danas u Sarajevu.

Vrijednost opreme iznosi oko 900.000 eura i uključuje 40 EKG aparata i više od 30 tona zaštitne medicinske i hirurške opreme (maske, rukavice, odijela, zaštita za obuću) koja će biti distribuirana medicinskim ustanovama širom BiH.

Ova oprema predstavlja dio medicinske pomoći Evropske unije za BiH u borbi protiv pandemije, ukupne vrijednosti sedam miliona eura, a koja se od marta 2020. godine isporučuje širom zemlje.

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi UNDP BiH.

Medicinsku opremu uručio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler u prisustvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Ambasador Sattler je tom prilikom kazao da se pravi prijatelj poznaje u nevolji, te da je ovo još jedna potvrda podrške koju je osiguralo 27 zemalja članica zajedno sa Evropskom komisijom.

- Danas smo još jednom pokazali da solidarnost nije tek puka fraza, nego da je pomoć nešto što se treba kontinuirano osiguravati i osiguravamo i radimo na njoj svake sedmice - naveo je ambasador Sattler.   

Napomenuo je da se radi o više od 30 tona zaštitene opreme, 40-tak EKG uređaja,  pomoć koja je predviđena za cijelu zemlju. Distribucija ove pomoći ići će u sve dijelove BiH.

Naglasio je da "živimo u vremenima neizvjesnosti, niko ne zna šta će se dešavati u novembru, decembru i mjesecima koji su pred nama“.

- Otud važnost adekvatne pripreme zaliha. Važno je da imamo dovoljno zaliha, dovoljno zaštitne opreme, kako bi bolnice u svim dijelovima zemlje, od Prijedora, Bijeljine, Banja Luke, Mostara, Sarajeva i drugih gradova mogli da funkcioniraju nesmetano - kazao je ambasador Sattler.

Napomenuo je da je potrebno ostati na oprezu, te poštivati sve mjere i preporuke nadležnih epidemioloških i drugih organa.

- Što smo oprezniji, disciplinovaniji, to ćemo i bolje suzbijati širenje zaraze - istaknuo je ambasador Sattler.

Kazao je da je vrijednost današnje pomoći gotovo 900 hiljada eura, koja je osigurana iz sredstava izdvojenih za nabavku medicinske opreme, koju je EU osiguravala i nastavit će osiguravati u ovo vrijeme pandemije. To je prvi dio pomoći.

Dodao je da se drugi dio pomoći tiče podrške ekonomiji, konkretno malim i srednjim preduzećima, pogotovo onima u granama transporta i turizma.

Treći oblik pomoći je makro-finansijska podrška u vrijednosti više od 250 miliona eura, „koja, nažalost, još uvijek nije finalizirana“.

Ambasador Sattler je uputio apel resornim ministarstvima finansija da naredne sedmice, prilikom još jedne runde pregovora, iskoriste tu priliku da finaliziraju dogovor, kako bi do kraja mjeseca ova pomoć mogla postati operativna.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da će ova oprema već sutra početi da se dostavlja zdravstvenim radnicima u cijeloj BiH.

- Ovo je prilika da zahvalimo svim zdravstvenim radnicima na ovome što su do sada uradili na zaštiti zdravlja građana BiH. Pred njima je najveći izazov još, sasvim sigurno, nekoliko mjeseci - kazao je Tegeltija.

On je zahvalio Evropskoj uniji, Evropskoj komisiji i lično ambasadoru Johannu Sattleru na njihovim naporima da pomognu Bosni i Hercegovini u ovom teškim trenucima borbe protiv pandemije, „što su pomogli da dođemo, kroz složen sistem nabavki, do ovakve zaštitne opreme koja se već nekoliko mjeseci kontinuirano dostavlja našim zdravstvenim radnicima“.

Istaknuo je da je Evropska komisija, nesumnjivo, najveći pojedinačni donator Bosni i Hercegovini i „teško bilo koja druga pomoć da se može porediti sa obimom pomoći koji je do sada pružila Evropska komisija“.

Kazao je kako je siguran da ćemo u narednih nekoliko mjeseci biti suočeni sa još izraženijim pojavama borbe protiv pandemije, ali zna da se zdravstveni radnici u BiH pripremaju za tu situaciju.

- Moramo da znamo da će pandemija trajati i da će ona prestati, a poslije toga slijedi onaj teži period oporavka od posljedica pandemije, teži korak oporavka naše privrede - istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Pogledajte https://fena.ba/video/4912

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1eWSNwCeMKJXRsCZZyLp5Ki59aCT3MDT3?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo