Bosna i Hercegovina     | 24.09.2020. 17:16 |

Njemačka donirala Graničnoj policiji BiH opremu vrijednu oko 850 hiljada eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Ravnatelj Granične policije BiH i veleposlanica Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber u četvrtak su u sjedištu Granične policije BiH potpisali Sporazum o donaciji SR Njemačke Graničnoj policiji BiH.

Uz rukovodstvo Granične policije BiH, ceremoniji potpisivanja sporazuma nazočio je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, kao i časnik za vezu Savezne policije Njemačke za BiH Florian Wedekind.

SR Njemačka je donirala vozila za operativni rad Granične policije BiH, uređaj za provjeru dokumenata, baterijske svjetiljke, detektore i endoskope, a donirana sredstva su u vrijednosti oko 850 000 eura, saopćeno je iz Granične policije BiH.

"Od osnivanja ove policijske agencije, prijateljska zemlja Njemačka prati naš rad i djelovanje na granici i, sukladno tome i našim potrebama, donira opremu koju možemo svakodnevno koristiti. Ova oprema će se koristiti za nadzor granice, što će svakako doprinijeti i u borbi s nezakonitim migracijama", izjavio je ravnatelj Galić.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je kazao da Granična policija BiH raspolaže kvalitetnim kadrom te da će donirana oprema uveliko pomoći u učinkovitijoj zaštiti državne granice.

Veleposlanica Uebber je najavila da će i u narednom razdoblju Vlada SR Njemačke biti partner GPBiH i podržavati njen daljnji razvoj te zahvalila rukovodstvu ove policijske agencije na uspješnoj suradnji.

Dosad su realizirane brojne aktivnosti uz podršku Vlade SR Njemačke s ciljem operativnog jačanja agencije, a samim time povećanja opće i sigurnosti na granici, u graničnom pojasu i na zračnim lukama u BiH, stoji u saopćenju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana