Bosna i Hercegovina     | 25.09.2020. 12:54 |

Turković: Dobri regionalni odnosi temelj saradnje na međunarodnim forumima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković ocijenila je tokom susreta sa stalnim predstavnikom Republike Albanije pri međunarodnim organizacijama u Beču i predsjedavajućim Stalnog vijeća OSCE-a ambasadorom Igli Hasanijem da bi dobri regionalni odnosi trebali biti temelj pozitivne i plodne saradnje na međunarodnim forumima i u organizacijama, uključujući i OSCE.

Dodala je da Bosna i Hercegovina podržava albansko predsjedavanje, te veće predstavljanje regije u multinacionalnim organizacijama u svijetu. Naglasila je i značaj Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Hasani je kazao da predsjedavanje Stalnim vijećem OSCE-a nije samo albansko, nego je i regionalno. Naglasio je da je zadovoljan saradnjom sa svim zemljama zapadnog Balkana, te da Albanci pokušavaju stvoriti sinergiju u promoviranju regionalnih ciljeva.

Dodao je da je globalna pandemija Covid-19 otežala posao ovoj organizaciji, ali da se aktivnosti vraćaju na pravi put, te se obavljaju pripreme za švedsko predsjedavanje iduće godine.

Na sastanku je istaknuto da sve zemlje zapadnog Balkana koriste OSCE za svoje benefite, te da je ova organizacija pomogla pri repatrijaciji tokom pandemije Covid-19, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana